Foto: Derventski list | Ljubav izbrisala kilometre i sve prepreke
Ljubav ne poznaje granice: Nemanja i Jolisva započeli zajednički život nakon slučajnog upoznavanja

Ljubav ne poznaje granice: Nemanja i Jolisva započeli zajednički život nakon slučajnog upoznavanja


Ljubav koja ne poznaje kilometre i barijere očituje se u priči Dervenćanina Nemanje Stjepanovića i Jolisve Simanga iz Južnoafričke Republike, koji su krunisali svoju sreću brakom. Njihova priča počela je kao slučajan susret u Johannesburgu, a sada su spremni za zajednički život u Derventi, u Bosni i Hercegovini.

Nemanja i Jolisva upoznali su se 2021. godine, kada je Nemanja bio u posjeti Južnoafričkoj Republici zbog poslovnih obaveza. Njihova romantična priča započela je u prodavnici gdje je Nemanja, zbog kvara na Jolisvinom kartičnom aparatu, odlučio platiti njen račun. Ovaj susret, iako iznenadan, bio je početak njihove ljubavi.

“Firma za koju radim 2021. godine poslala me u Južnoafričku Republiku, u Johanesburg, na 12 mjeseci. Jolisva je tada završavala studije. Upoznali smo se na kasi u prodavnici, bio sam na pauzi i čekao da platim ručak, a ona je bila ispred mene u redu i aparat joj je stalno odbijao karticu. Bio sam u žurbi i gubio strpljenje, tako da sam ponudio da platim i njen račun, što je ona prvo odbila, ali je na kraju prihvatila. Kasnije me sačekala na izlazu kako bi mi dala novac. Tako je počela naša priča” prisjetio se Nemanja dodavši da kada mu je istekao ugovor, vezu su nastavili na daljinu.

Jolisva se nadovezala: “Mislila sam da ćemo da raskinemo kada je Nemanja morao da se vrati i čak kada je on govorio da će se vratiti u Afriku, nisam vjerovala u to” priznala je Jolisva.

Ipak, Nemanja je nastavio da dolazi u Afriku, a 2022. godine, Jolisvu je i zaprosio.

“Iako nije tradicionalno, dao sam joj prsten, a tada smo morali da obavimo i ‘lobolu’ što tradicija kada mladić traži djevojčinu ruku od njenog oca i stričeva. Nikada nisam svjedočio nečemu sličnom, na ‘lobolu’ treba da dođeš sa nekim, ko će da govori u tvoje ime. Prvo su me ostavili da čekam sa njenim rođakom, koji je imao ulogu mog ‘zastupnika’, a takođe trebalo je da ponesem tri pića crvene i bijele boje, koja se otvaraju i piju prije nego što izađe djevojka koju želim da vjerim. Pošto dođe više djevojaka, moraš da izabereš, gotovo pijan, a ako pogriješiš moraš da platiš. Obzirom da sam ja već dao i prsten i to sam morao da platim” prisjetili su se njih dvoje kroz smijeh.

Nakon što je Nemanja morao da se vrati u Bosnu, oboje su se suočili s izazovima veze na daljinu. Međutim, njihova ljubav je prevazišla sve prepreke, a Jolisva je, u junu prošle godine, prihvatila Nemanjinu prosidbu. Nemanja je opisao ovaj trenutak kao nezaboravan, posebno zbog “lobolo” ceremonije, tradicionalnog afričkog rituala kojim se mladić obraća porodici svoje izabranice.

S obzirom na izazove vezane za vizu, Jolisva je prvi put došla u Derventu ovog ljeta. Nakon što su se uspješno izborili za vizu, Jolisva je bila oduševljena prijemom koji je doživjela u Bosni i Hercegovini. Prema njenim riječima, Derventa je prelijepa i sigurnija od njenog rodnog mjesta, a mogućnost da imaju vlastiti voćnjak bila je dodatni bonus.

Jolisva se također osvrnula na izazove komunikacije zbog jezičnih barijera. Jolisva je izrazila žaljenje zbog ograničene komunikacije s Nemanjinom porodicom, ali je istakla da se trud i volja za razumijevanjem i prilagođavanjem nisu smanjili.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija