Hoće li boračke nakande konačno biti povećane: Delegati Doma naroda FBiH danas odlučuju

Hoće li boračke nakande konačno biti povećane: Delegati Doma naroda FBiH danas odlučuju


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas u 12 sati je započeo sjednicu na kojoj će razmatrati nekoliko važnih tačaka dnevnog reda.

Među njima se ističe Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nedžad Lokmić, izjavio je da će, ukoliko set zakona o boračkoj populaciji bude usvojen danas, uvećane novčane naknade biti isplaćene u septembru, uključujući retroaktivne isplate za juli i august.

Nakon što je Predstavnički dom u srijedu usvojio tri zakona iz oblasti boračke zaštite, Lokmić je izrazio očekivanje da će i Dom naroda učiniti isto. To bi omogućilo da izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, te Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica stupe na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Ministar Lokmić je istakao da je za provedbu zakona o demobilisanim borcima predviđeno povećanje budžeta za 800.000 KM, za zakon o nositeljima ratnih priznanja 200.000 KM, te za zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje od 2,5 miliona KM, što čini ukupno povećanje od 3,5 miliona KM.

“Usvajanjem seta zakona omogućit će se isplata povećanih naknada u septembru za august i retroaktivno za juli. Naknade borcima i njihovim porodicama trebaju biti povećane za 4,75 posto za period juli-decembar 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu iznosi 6,55 posto”, izjavio je Lokmić.

Dnevni red obuhvata i Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-5/24 od 30. maja, kao i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc Mostar Sjever – Mostar Jug.

Pored toga, delegati će raspravljati i o kvartalnom izvještaju o dugu te godišnjem planu zaduživanja za 2024. godinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija