Priča o neispunjenim obećanjima: KCUS je trebao biti vraćen građanima

Priča o neispunjenim obećanjima: KCUS je trebao biti vraćen građanima


Prije godinu dana, lider stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, izjavio je da će “na njeno mjesto doći neko ko će vratiti bolnicu doktorima i pacijentima,” aludirajući na smjenu tadašnje direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, Sebije Izetbegović.

Međutim, situacija se nije razvijala kako je očekivano. Nakon smjene Izetbegović, Alen Pilav je preuzeo poziciju vršioca dužnosti direktora, a trenutni direktor je Hajrija Maksić. Javnost još uvijek čeka dugonajavljivani dolazak Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu, na čelo KCUS-a ili neko drugo trajno rješenje na mandat od četiri godine.

Sebija Izetbegović je smijenjena zbog “gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta”. Prije njene smjene, mnoge kritike su bile usmjerene na način vođenja ove zdravstvene ustanove, s naglaskom na zanemarivanje pacijenata i zatvorenost ustanove za javnost. Iako su promjene započele, čini se da su one tek u začetku, a politička borba se nastavlja.

Pilav je svoj mandat započeo simboličnim otvaranjem kapije KCUS-a koju je Izetbegović zatvorila kako bi spriječila odlazak zaposlenika prije kraja radnog vremena na posao u privatnom sektoru. “Kapije se otvaraju kako bi pacijentima i uposlenicima olakšali ulazak i izlazak sa KCUS-a,” rekao je tada. Iako je ovaj potez dobio aplauz, bio je samo početak novih izazova.

Upravni odbor još uvijek nije imenovan, što izaziva tenzije unutar Trojke. Elmedin Konaković je podnio krivičnu prijavu Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca zbog neimenovanja Gavrankapetanovića.

Građani i dalje iznose pritužbe. Porodilje su se žalile na nedostatak klime u porodilištu Jezero, što je uzrokovalo nepodnošljive vrućine. KCUS nije odgovorio na ove kritike.

Još jedan problem je zakazivanje termina za magnetnu rezonancu, gdje građani dobivaju termine tek za ljeto naredne godine. Alternativa je refundacija koju omogućuje Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Velike, najavljivane promjene nisu ostvarene, što je teško postići bez imenovanog upravnog odbora i direktora na puni mandat, a uzrok su neslaganja koalicionih partnera.

Član Privremenog Upravnog odbora KCUS-a, Dragan Stevanović, objasnio je za BHRT zašto je ova ustanova toliko interesantna: “Procijenili su da bi im bilo isplativo da i dalje mešetare sa tenderima. KCUS je ‘zlatna koka’, jedna institucija koja godišnje prometuje oko 400, 500 miliona KM.”

Općinski sud u Sarajevu je zatražio od KCUS-a dopunu zahtjeva za upis u sudski registar sa određenim dokazima koji se tiču imenovanja prof. dr. Hajrije Maksić za vršioca dužnosti generalne direktorice.

Ministar Nediljko Rimac još uvijek nije raspisao konkurs za imenovanje upravnog odbora KCUS-a. Ismet Gavrankapetanović je trebao biti imenovan za direktora, ali nije dobio saglasnost ministra Rimca. Komisija Vlade FBiH je utvrdila tehničku grešku u konkursu, ali je dokumentacija Gavrankapetanovića ispravna.

Sebija Izetbegović je tužila Univerzitet u Sarajevu i traži poništenje odluke o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka, a nastavak ročišta se očekuje u septembru.

KCUS, najveća zdravstvena institucija u našoj zemlji, još uvijek nema direktora ni upravni odbor, a od obećanih promjena jedino su ostale otvorene kapije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija