Izbori nisu ni počeli a CIK do sad kaznio političke stranke sa 120.000 KM kazni

Izbori nisu ni počeli a CIK do sad kaznio političke stranke sa 120.000 KM kazni


Broj kazni koje Centralna izborna komisija BiH izriče političkim strankama zbog vođenja preuranjene kampanje svakodnevno raste, a samo na današnjoj sjednici Komisije izrečene su kazne za četiri stranke u ukupnom iznosu od 16.500 KM.

Tako je Naša stranka kažnjena s 5.000 KM, SDPBiH s 4.500, SNSD s 4.000, te Socijalistička partija s 3.000 KM.

Sve ove stranke su vršile svoju ili promociju svojih kandidata ili programa uglavnom na društvenim mrežama, a to je u ovom periodu zakonom nedopustivo.

Poznato je da je početna kazna za kršenje izbornog zakona BiH u dijelu koji zabranjuje izbornu kampanju prije zakonom utvrđenog roka, a to je mjesec uoči lokalnih izbora, 3.000 KM, a stranke koje ponavljaju ovaj prekršaj dobijaju veće kazne piše Raport.

Najviše kazni za ‘iskusne u političkoj areni’

Uprkos upozorenjima CIK-a BiH političkim strankama da ne vode preuranjenu kampanju, jer je to nezakonito, na današnjoj sjednici Komisije je rečeno da od ukupno 110 političkih stranaka ovjerenih za predstojeće izbore, njih desetak kontinuirano krši Izborni zakon BiH i vodi preuranjenu kampanju.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH kazala je da ta institucija trpi velike kritike samo zato jer provodi Zakon i sankcionira preuranjenu kampanju, a odluke Komisije potvrđuje i Sud BiH. Hadžiabdić je kazala da vođenjem preuranjene kampanje Izborni zakon BiH krše uglavnom ‘poznati politički subjekti, iskusni u političkoj areni’.

Prema broju ‘zarađenih’ kazni preuranjenu kaznu najviše vode članovi i simpatizeri SDA, SNSD-a, SDS-a, PDP-a, HDZ-a BiH, dok su prije današnjih kazni SDP i Naša stranka imali po jednu izrečenu kaznu, koliko je imao i NiP.

Raport je u CIK-u pitao koji rok stranke imaju da plate izrečene kazne, a iz Komisije nam je potvrđeno i da stranke traže plaćanje kazni na rate.
Omogućeno plaćanje na rate

“Rok političkim subjektima za plaćanje kazni koje je izrekla Centralna izborna komisija BiH je osam dana od dana pravosnažnosti odluke. Za kazne koje nisu plaćene u ostavljenom roku Centralna izborna komisija BiH pokreće izvršne postupke. Često imamo situacije da sankcionirani traže plaćanje kazni na rate što im Centralna izborna komisija BiH i omogućava”, odgovorili su iz CIK-a BiH za Raport.

Centralna izborna komisija BiH od perioda nakon 8. maja kada su raspisani lokalni izbori za 6. oktobar ove godine, pa do 23. jula ove godine dobila je više od 200 prigovora na račun političkih stranaka da su vodile preuranjenu izbornu kampanju.

Prema podacima do kojih je došao Raport iz dostupnih dokumenata CIK-a BiH, do sada je političkim strankama i nezavisnim kandidatima izrečeno više od 120.000 KM kazni.

Ovi podaci pokazuju kako se stranke neodgovorno odnose i prema Izbornom zakonu BiH, a i prema novcu koji je dijelom i naš novac jer se stranke finansiraju i iz budžeta.

Sigurno je da se dosadašnjih oko 120.000 KM ‘bačenih’ na kazne moglo puno bolje utrošiti i kad već partije imaju novca za ove svrhe mogle su ga usmjeriti i za pomoć nekoj od kategorija stanovništva kojima je svaka marka od koristi. Naravno, pod uvjetom da stranke takvu pomoć ne koriste za političku promociju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija