Ženi kojoj je potrebno 15 godina staža, a ima troje djece, dovoljno je 12 godina staža

Ženi kojoj je potrebno 15 godina staža, a ima troje djece, dovoljno je 12 godina staža


U većini zemalja Evropske unije starosna granica za odlazak u penziju iznosi 65 godina, kao i u Bosni i Hercegovini. Međutim, kriteriji za obračun penzionog staža za žene nisu jednaki u oba entiteta. U Republici Srpskoj (RS) djeca igraju važnu ulogu u broju godina staža potrebnih za penzionisanje žena, dok u Federaciji BiH (FBiH) taj faktor nije uzet u obzir.

U Republici Srpskoj na snazi je zakonska odredba koja ženama majkama omogućava pravo na penziju uz umanjenje potrebnog staža osiguranja za jednu godinu za svako rođeno dijete. Na primjer, ženi kojoj je potrebno 15 godina staža, a ima troje djece, dovoljno je 12 godina staža.

S druge strane, u FBiH pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Izuzetno, žene mogu ostvariti prijevremenu starosnu penziju, ali uz umanjenje iznosa penzije.

Udruženje “Porodice Tri plus” već skoro godinu dana zagovara izmjene Zakona o PIO u FBiH, koje bi uključivale beneficije za majke. Njihove prijedloge podržava i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Predložene mjere uključuju beneficirani radni staž i raniji odlazak u penziju za majke.

Prema Zakonu o PIO, žene mogu ući u prijevremenu penziju, ali s umanjenjem iznosa penzije. Na primjer, u ovoj godini, žene mogu ići u prijevremenu penziju sa 58 i po godina života i 33 i po godine staža. Međutim, penzija se umanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju za 0,333333 posto.

Dok se u susjednim zemljama već radi na prilagođavanju penzionog sistema u korist majki, u BiH tek treba donijeti odluke koje će omogućiti ženama lakši pristup penziji na osnovu broja djece.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija