Foto: Arhiva
Upitna je smjena Zorana Galića: HDZ ne da svog čovjeka?

Upitna je smjena Zorana Galića: HDZ ne da svog čovjeka?


Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zadužen za predlaganje smjena policijskih rukovodilaca i njihovih zamjenika, održat će sjednicu 1. augusta kako bi razmotrio stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), nakon bijega zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića u Hrvatsku.

“Razmatrat će se aktuelna situacija, a u kojem će se pravcu razviti diskusija, zaista ne mogu predvidjeti. Očekujemo da donesemo odgovarajuće zaključke”, izjavio je za Faktor predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija, naglasivši kako još čekaju informacije od Tužiteljstva BiH o ovom slučaju.

Državni delegat i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Safet Softić, izjavio je za Faktor da je Galić bjegunac pred zakonom i da bi odluka o njegovoj smjeni trebala biti neupitna.

“U ovom slučaju politika je već upletena, jer je Galić prešao granicu i izbjegao pravdu u Bosni i Hercegovini. Nije ni prvi ni posljednji koji je to učinio, ali ne znam šta bi se trebalo dogoditi ovim ljudima u Nezavisnom odboru da ne donesu mjere”, kazao je Softić.

Zastupnik Safet Kešo smatra da HDZ neće dozvoliti smjenu Galića.

“Uvjeren sam da je Zoran Galić obnašao funkciju direktora Granične policije nimalo slučajno i vjerujem da je sve svoje rabote radio u dogovoru s dijelom politike koja ga je imenovala. Ukoliko se oni koji su ga postavili dogovore da on bude smijenjen, bit će smijenjen. Međutim, ukoliko Galić ne da zeleno svjetlo za svoju smjenu onima koji su ga postavili, oni će ga štititi jer zna previše. U međuvremenu, on će se ‘patiti’ negdje na plažama”, kazao je Kešo.

Podsjetimo, umjesto suspenzije, Galiću je omogućen status uposlenika SIPA-e “na bolovanju”.

Iako je Tužiteljstvo BiH ranije potvrdilo da imaju informacije kako je Galić u bijegu i da je pobjegao u Hrvatsku, još uvijek nisu zatražili izdavanje tjeralice.

Osim Galića, akcijom “Kings” koju je provelo Tužiteljstvo BiH obuhvaćene su i dvije uhapšene osobe: pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje, Blagoje Milović, i državljanin BiH i Hrvatske, Ivica Bago, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala, nedopuštenog prometa akciznih proizvoda, zloupotrebe položaja ili ovlasti, i drugih kaznenih djela.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija