Sporni izvještaji u JU Opća bolnica “Abdulah Nakaš”: “Brojna zapošljavanje bez konkursa, veliki broj prekovremenih sati…”

Sporni izvještaji u JU Opća bolnica “Abdulah Nakaš”: “Brojna zapošljavanje bez konkursa, veliki broj prekovremenih sati…”


Šta su revizori našli u JU Opća bolnica “Abdulah Nakaš”: Sporna zapošljavanja bez konkursa, javne nabavke nisu u skaldu sa zakonom, stimulacije bez jasnih kriterija, veliki broj prekovremnih sati, popis imovine nije u skladu sa zakonom…

Revizori Ureda za reviziju u FBiH „pročešljali“ su finansijske izvještaje o poslovanju JU Opća bolnica “Abdulah Nakaš” za 2023. godinu i kako je u mnogim medijima predstavljena, jedinoj svjetloj tački zdravstva u KS, dali su ocjenu „mišljenje s rezervom“.

Revizori su između ostalog spornim utvrdili da su u ovu ustanovu u 2023. godini bez javnog oglašavanja u radni odnos na određeno vrijeme primljena su 52 zaposlenika, što nije u skladu sa Zakonom o radu kojim je regulisano da se prijem u radni odnos vrši nakon provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja u cilju osiguranja transparentnosti. Tako je uprava ove bolnice na čelu sa direktorom Ismetom Gavrankapetanovićem koja se na sva zvona hvali transparentnosšću, pokazala da je njihov zapravo sve samo nije transparentan.

Revizorima je sporna i osnovanost sistematizovanog broja radnih mjesta koja nije u skladu sa Naredbom o standardima i normativimazdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH. Sporan je i Pravilnik o radu koji nije usklađen s odredbama kolektivnih ugovora u dijelu kojimse reguliše nagrađivanje zaposlenih, što je imalo za posljedicu obračun i isplatu stimulacija u iznosuod 20.115 KM koje nisu u skladu s kolektivnim ugovorima. Revizijom je utvrđeno i da su zaposlenici u Bolnici su radili znatno veći broj radnih sati redovnog rada, uključujući i dežurstva na mjesečnom nivou, što nije opet nije u skladu s odredbama kolektivnih ugovora i Pravilnika o radu.

Konstatovano je i da Upravni odbor nije utvrdio plan rada i razvoja zdravstvene ustanove, što opet predstavlja direktno kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta ustanove. Sporno revizorima je i to da za javne nabavke procijenjene vrijednosti u iznosu od 6.950.000 KM nije sačinjavana tenderska dokumentacija na način da daje potpune informacije o uslovima i postupku dodjele ugovora.

Kako Gavrankapetanović raspisuje tender: Planirano 208.000 KM za renoviranje, a potrošit će 384.000 KM

Također, vrednovanje ponuda za pojedine lotove kod nabavke lijekova nije vršeno u skladu s odredbama tenderske dokumentacije, dok za radove ugovorene vrijednosti u iznosu od 892.776 KM izvođači nisu uvedeni u posao u rokovima utvrđenim zaključenim ugovorima, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i potpisanim ugovorima. Također u 2023. godini izvršenje Plana javnih nabavki iznosilo je 46,7%, što znači da plan javnih nabavki nije u skladu sa stvarnim potrebama ustanove.

Revizori su konstatovali I da popis i usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza nije izvršeno u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i Pravilnikom o popisu Bolnic

Sve navedene nepravilnosti odnose se na 2023. godinu, te se postavlja pitanje šta je sve menadžment navedene ustanove na čelu sa Ismetom Gavrankapetanovićem u uradio za vrijeme svog mandata u protekle 4 godine, ako su ovo rezultati njihovog rada za samo jednu godinu???!

Kompletan izvještaj revizije dostupan je na linku:

Diplomirana ekonomistica koja je godinama na državnim jaslama: “Samira Hajdarević desna ruka Gavrankapetanovića”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija