Tužilaštvo Kantona Sarajevo
Javna opomena sarajevskoj tužiteljici: Narušila ugled tužilačke funkcije

Javna opomena sarajevskoj tužiteljici: Narušila ugled tužilačke funkcije


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) donijelo je odluku kojom se potvrđuje izricanje javne opomene Emeli Tahmaz-Bukvić, tužiteljici iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zbog narušavanja ugleda tužilačke funkcije.

Ova mjera je izrečena zbog njenog neprimjerenog ponašanja, kako u službenim prostorijama, tako i van njih, što je utvrdila Drugostepena disciplinska komisija.

VSTV je odbilo žalbu Ureda disciplinskog tužioca, ocijenivši da je javna opomena primjerena disciplinska mjera s obzirom na težinu prekršaja, okolnosti pod kojima su se događaji odvijali, te stepen odgovornosti tužiteljice Tahmaz-Bukvić. Odluka je usmjerena ka postizanju ciljeva disciplinskog postupka i održavanju integriteta tužilačke funkcije.

Ranije je Drugostepena disciplinska komisija izmijenila prvobitnu odluku, kojom je Tahmaz-Bukvić bila sankcionisana smanjenjem plate za 15 posto na period od šest mjeseci, te umjesto toga izrekla javnu opomenu. Ova promjena je uslijedila nakon što je utvrđeno da je tužiteljica, između ostalog, zaključala kancelariju s daktilografom unutra i izgovarala prijeteće riječi, što je kod njega izazvalo osjećaj nesigurnosti.

Pored toga, u disciplinskom postupku je utvrđeno da je Tahmaz-Bukvić u više navrata koristila neprimjeren jezik prema kolegama i u službenoj komunikaciji, uključujući vrijeđanje jedne od daktilografkinja putem emaila i prijetnje drvenom šipkom. Iako je Prvostepena disciplinska komisija prvobitno izrekla strožije sankcije, konačna odluka VSTV-a usmjerena je na javnu opomenu, čime se smatra da će biti postignuti disciplinski ciljevi.

Odluka VSTV-a je objavljena u anonimiziranom obliku, ali su novinari uspjeli potvrditi da se radi o predmetu Emeli Tahmaz-Bukvić na osnovu dostupnih informacija i broja disciplinskog slučaja



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija