Foto: Crna-Hronika
(VIDEO) Makarska rivijera u plamenu: Počela evakuacija jednog grada

(VIDEO) Makarska rivijera u plamenu: Počela evakuacija jednog grada


Počela je evakuacija stanovništva u mjestu Podgora na hrvatskom primorju do koje je došao požar iz Gornjih Tučepa u kojima se vatrogasci bore s vatrom već puna 24 sata i u kojima je izgorjelo oko 400 hektara makije, niskog raslinja i borove šume, javlja Hina.

Kako je Hini rekao vatrogasni komandant DVD-a Tučepi Goran Bušelić, na terenu je situacija teška, nedostaje im vatrogasaca i cisterni.

“Vatru u Tučepima smo uspjeli staviti pod kontrolu, ali nam je sada strašno u Podgori. Gori sa svih strana. Vatra je u Parku prirode Biokovo. Morali smo evakuirati sve osobe iz kuća s bazenima. Cijelu noć ćemo se i dalje boriti za svakog čovjeka i objekt, no fali nam ljudi i sredstava”, naveo je on.

Ovaj požar gori od utorka navečer zbog čega je na terenu 250 vatrogasaca s 50 vozila kojima su tokom dana pomagali kanaderi. Izazvao ga je nehajno 65-godišnji pčelar zbog čega je kazneno prijavljen, piše Hina.

Nepristupačan teren kod Trogira

Uz ovaj požar vatrogasci se bore i sa onim u Vrsinama kod Trogira koji je izbio u srijedu popodne. Tamo je situacija nešto bolja, a na terenu je 120 vatrogasaca kojima su u pomoć došle i kolege iz Ličko-senjske županije.

Pred noć su uspjeli malo suzbiti vatru i staviti je pod kontrolu zbog čega se komandant DVD-a Trogir Marin Buble nada da bi do četvrtka mogli riješiti taj požar.

“Riječ je o požaru na nepristupačnom terenu. Gori makija, nisko raslinje i borova šuma. Još ne znamo kolika bi površina mogla biti”, kratko je rekao Buble za Hinu.

Odbrana objekata kod Skradina

I dalje su aktivni veliki požari kod Skradina i Tučepa, nepovoljan vjetar, kao i velika površina požarišta doveli su do ponovne aktivacije oba požarišta, a glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković rekao je u srijedu navečer da se vatrogasci spremaju na odbranu objekata.

“Na obje lokacije spremamo se na obranu objekata, posebno na području Podgore. Uz lokalne vatrogasce koji su već raspoređeni, spremni smo uvesti i nove snage, oko 150 vatrogasaca koje dolaze iz kontinentalnih županija. Čeka nas duga noć, ali sam siguran da će vatrogasci napraviti sve što im je u moći kako bi pomogli stanovništvu i obranili naselja”, rekao je Tucaković.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestili su u srijedu da su, uz aktivne požare na području Skradina i Tučepa, s kojima se vatrogasci bore od jučer, u popodnevnim satima planuli požari na području Marina- Vrsine u Splitsko- dalmatinskoj županiji i kod Pakoštana.
Pojačanja iz cijele države

Prema komandi glavnog vatrogasnog komandanta, na požarišta u Dalmaciju upućene su vanredne vatrogasne dislokacije iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

Na ispomoć kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji krenuli su i pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik Hrvatske vatrogasne zajednice, saopćili su iz HVZ-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija