Ministrica Naida Hota-Muminović: Proces upisa djece u vrtić garantuje transparentnost

Ministrica Naida Hota-Muminović: Proces upisa djece u vrtić garantuje transparentnost


Danas je potpisan ugovor o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama, a resorna ministrica Naida Hota-Muminović odgovorila je na kritike roditelja vezane za sistem upisa djece u vrtiće.

Ministrica Hota-Muminović istakla je da je proces upisa djece digitaliziran kako bi se osigurala veća transparentnost i jednak pristup za sve mališane u skladu sa zakonom.

„Prethodni sistem upisa, u kojem su se liste kreirale prema komisijama bez jasnih kriterija i bodova te sa pravom žalbe koje je bilo skoro neiskoristivo, sada je unaprijeđen. Imali smo potrebu da produžimo rok jer se značajan broj djece nije nalazio na listama nijednog od odabranih vrtića. Roditelji su imali mogućnost da prave reizbore,“ izjavila je za Klix Hota-Muminović.

Ministrica je podsjetila da su roditelji imali priliku da odaberu tri vrtića prema svojim preferencijama i da su imali pristup dnevnim listama kako bi mogli napraviti izmjene.

„Uvidjeli smo kroz sistem da bi oko 400 djece moglo ostati neupisano, pa smo produžili rok i izmijenili instrukcije kako bismo omogućili i ostalim roditeljima da apliciraju. Moguće je da su neki roditelji napravili pogrešnu procjenu,“ dodala je ona.

Podsjećamo da su se prošle godine pojavile kritike na račun elektronskog sistema prijave, poznatog kao EMIS. Ove kritike su se odnosile na izazove s kojima su se roditelji suočili prilikom upisa djece u predškolske ustanove.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija