Foto: Arhiva
Federalni ministar Lakić: Zatvaranje Rudnika Zenica postaje neizbježno zbog gubitaka

Federalni ministar Lakić: Zatvaranje Rudnika Zenica postaje neizbježno zbog gubitaka


Nedostatak ispunjenja ugovornih obaveza i neisporučivanje dogovorenih količina uglja prema Elektroprivredi BiH doveli su do neizbježnosti zatvaranja Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.

Prema riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Vedrana Lakića, rudnik je akumulirao gubitke od 280 miliona KM, a svako dalje odgađanje zatvaranja samo povećava štetu, ne samo za Elektroprivredu BiH, već i za cjelokupan energetski sektor Federacije BiH.

Ministar Lakić je naglasio da su dosadašnji pokušaji sanacije rudnika, uključujući zbrinjavanje 199 neproizvodnih radnika uz trošak od 42 miliona KM, nisu dali očekivane rezultate.

Uprkos smanjenju opterećenja, rudnik nije uspio započeti pozitivno poslovanje, a troškovi i dalje rastu. Samo na plate radnika, u rudniku gdje je proizvodnja zaustavljena, mjesečno se troši oko milion KM.

Vlada Federacije BiH, zajedno s nadležnim ministarstvom, Elektroprivredom BiH i sindikatima, aktivno radi na zaštiti prava radnika. Planirano je da svih 611 radnika bude adekvatno zbrinuto kroz penzionisanje, prekvalifikaciju ili prelazak u druge rudnike.

Ministar Lakić je istakao da je hitno potrebno usvojiti Zakon o zatvaranju rudnika kako bi se osiguralo pravovremeno izmirivanje obaveza prema radnicima i dobavljačima, te pokrili troškovi sanacije i rekultivacije terena. „Proces je složen, ali zajedničkim radom možemo ga uspješno završiti na socijalno prihvatljiv i ekonomski održiv način,“ zaključio je Lakić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija