Ambasada SAD o preregistraciji kompanija kako bi se izbjegle sankcije: To nije dozvoljeno

Ambasada SAD o preregistraciji kompanija kako bi se izbjegle sankcije: To nije dozvoljeno


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentirala je pokušaje preregistracije kompanija radi izbjegavanja ili zaobilaženja sankcija SAD.

“Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033,” naveli su iz Ambasade SAD za N1.

Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljito preispitati svoje propise poslovanja sa klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije.

Politika Vlade SAD je da javno ne raspravlja o razmatranjima pojedinačnih sankcija. Međutim, politika SAD u vezi sa sankcijama je jasna i dosljedna te će se i dalje primjenjivati kada su mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet BiH ugroženi, kada se podrivaju demokratski procesi ili institucije BiH, kada se ometa provedba Daytonskog mirovnog sporazuma, te prilikom postojanja korupcije.

“Sankcije su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače. Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu financija SAD-a (OFAC), u konsultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za zapadni Balkan. Za više informacija o programima sankcija Vlade SAD i OFAC listi upućujemo vas na stranicu Ministarstva financija SAD,” poručeno je iz Američke ambasade.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija