Zakon koji uvodi praksu učenika u firmama prošao prvu fazu

Zakon koji uvodi praksu učenika u firmama prošao prvu fazu


Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačog kantona, nacrt Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci jednoglasno je podržan. Predstavnica Ministarstva obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona obrazložila je nacrt, koji je podržan uz zaključak da se u roku od 60 dana održi javna rasprava.

Kao što je Večernji list već objavio, bit nacrta zakona je usuglasiti obrazovne ponude s potrebama tržišta rada. U tom kontekstu, planirano je osnivanje općinskih i gradskih savjetodavnih vijeća, koja bi bila sastavljena od predstavnika ustanova za srednje strukovno obrazovanje i obuku, grada ili općine, predstavnika lokalnog tržišta rada, stalnih članova te predstavnika svih zainteresiranih strana.

Zadaća ovog tijela je pomoći ustanovama za obrazovanje i obuku u predlaganju upisnih politika, planiranju sadržaja strukovnih kurikula, te pružati savjete o svim pitanjima koja se tiču praktične nastave, s ciljem jačanja veza između ustanova i lokalnog tržišta rada.

Savjetodavno vijeće bi se osnovalo i na razini županije, a u njegov sastav bi ušli predstavnici gradskih i općinskih vijeća, Službe za zapošljavanje ZHK-a, Ministarstva i poslovnih subjekata, uz prisustvo stalnih članova i svih zainteresiranih strana. Nacrtom je predviđeno da se praktična nastava, vježbe i ferijalna praksa pod stručnim nadzorom ustanove, mogu izvoditi i kod poslovnog subjekta.

U slučaju kada se praktična nastava i vježbe izvode u ustanovi za srednje strukovno obrazovanje i obuku te kod poslovnog subjekta, udio praktične nastave kod poslovnog subjekta mora biti najmanje 25 posto.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine, usvojeni su i prijedlog Zakona o javnim priredbama (hitan postupak), prijedlog Zakona o mirnom okupljanju (hitan postupak), prijedlog zakona o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi (skraćeni postupak) te nacrt Zakona o udrugama u ZHK-u uz zaključak da će se održati javna rasprava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija