Izbori u Mostaru: Mario Kordić najvjerovatnije ide po drugi mandat, ali imat će i konkurenciju

Izbori u Mostaru: Mario Kordić najvjerovatnije ide po drugi mandat, ali imat će i konkurenciju


Predstojeći lokalni izbori u Mostaru, koji će se ove godine održati istovremeno s izborima u cijeloj BiH, donose novu dinamiku u politički život ovog grada.

Nakon što su prošli izbori 2020. godine bili historijski zbog povratka biračkog prava Mostarcima nakon 12 godina političke krize, grad se sada priprema za novu rundu političkih nadmetanja.

Na lokalnim izborima u Mostaru izabrat će se 35 vijećnika, od kojih će 13 biti izabrano iz Gradske izborne jedinice, a preostalih 22 iz šest gradskih područja. Gradsko vijeće Mostara će, po novim izbornim pravilima, imati najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jednog iz reda ostalih.

Aktuelni gradonačelnik Mario Kordić, koji predvodi listu HDZ-a BiH, smatra se glavnim favoritom za novi mandat. S druge strane, SDA je u trku uvela društvenog aktivistu Đanija Rahimića, čime su mnoge iznenadili. Trojka koju čine SDP, NiP i Naša stranka kandidirala je Sanjina Hadžiomerovića, dok koalicija „Grade moj“ predlaže Sanela Kajana.

Lista kandidata uključuje i neka nova imena, poput Slavena Bevande ispred HRS-a i kantautorice Danijele Škegro ispred HSS-a, dok su među njima i dobro poznati mostarski ljekari i prosvjetni radnici.

Ovi izbori predstavljaju priliku za značajne promjene u političkoj strukturi Mostara, s potencijalom za osvježenje Gradskog vijeća kroz nove, ali i iskusne kandidate. Hoće li Kordić uspjeti zadržati svoj mandat ili će Mostar dobiti novog gradonačelnika, ostaje da se vidi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija