Foto: Canva / Ilustracija
Prvi put nakon gotovo 30 godina: U Širokom Brijegu potvrđena optužnica za mučenje i likvidaciju životinja

Prvi put nakon gotovo 30 godina: U Širokom Brijegu potvrđena optužnica za mučenje i likvidaciju životinja


Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv zasad nepoznate osobe zbog kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja, što je prvi takav slučaj u gotovo tri desetljeća.

Optužnica je podignuta 28.  juna 2024. godine, nakon što je 20. novembra 2023. Kantonalno tužilaštvo KZH zaprimilo kaznenu prijavu Udruge za zaštitu životinja “Prijatelji životinja”.

Kazneno djelo, opisano u članku 318 stavak 1 Kaznenog zakona Federacije BiH, označava značajan pomak u pravnoj zaštiti životinja u ovom području.

“Naša organizacija, uz potporu nevladinih udruženja, dugi je niz godina radila na zaštiti životinja koje su često zlostavljane ili zanemarivane.

Ova optužnica je dokaz da se problemi u vezi sa zlostavljanjem životinja ne smiju ignorirati i da pravda može biti zadovoljena,” izjavio je predstavnik “Prijatelja životinja”.

Ova potvrđena optužnica predstavlja važan korak prema većoj pravnoj zaštiti životinja u BiH i predstavlja primjer dugotrajne borbe nevladinih organizacija za njihova prava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija