Bankarka (51) krala novac sa računa Bosanaca i Hercegovaca, uzela 117.000 eura

Bankarka (51) krala novac sa računa Bosanaca i Hercegovaca, uzela 117.000 eura


Bivša zaposlenica banke Romana (51) osuđena je na dvije godine zatvora zbog neovlaštenog podizanja i trošenja 117.000 eura sa računa 66 uglavnom preminulih klijenata.

Romana je tokom 2013. i 2014. podizala stare devizne štednje sa računa koji su godinama bili neaktivni. Ukupno je sebi isplatila 307.600 kuna i 75.600 eura, odnosno oko 117.000 eura.

Na radnom mjestu porodičnog bankara u poslovnicama Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, sastavljala je neistinite naloge za isplatu bez znanja klijenata ili njihovih nasljednika.

Vrhovni sud odbio je žalbe Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu i optužene te je potvrdio presudu.

Romana je obavezna vratiti nezakonito stečeni iznos u državni budžet. Također mora platiti Zagrebačkoj banci oko 18.000 eura sa troškovima postupka jer je banka porodici jedne klijentice podmirila štetu.

Romana je tražila oslobađanje od plaćanja jer je podnijela ustavnu tužbu.

Romana je neovlašteno podizala novac uglavnom sa računa preminulih osoba. Veći broj klijenata živio je u susjednim zemljama Hrvatskoj poput BiH i Srbije.

Na primjer, Jovo, koji je umro 1997. godine, “podigao” je 20.000 kuna sa računa 2014. godine. Nasljednici su krajem 2014. tražili isplatu stare štednje, čime je otkrivena prevara.

Romana je tvrdila da je upravo Jovo bio u banci tog dana, iako je tada bio mrtav 17 godina.

Posebno zanimljiv slučaj je pokojne Julijane, čija porodica nije znala za 24.000 eura i 12.000 kuna štednje sve dok ih policija nije obavijestila 2015. godine.

Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove porodice ne čekajući pravosnažnu presudu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija