Nedostaje policije u Sarajevu ali neko namjerno usporava prijem novih službenika

Nedostaje policije u Sarajevu ali neko namjerno usporava prijem novih službenika


Nedostatak policijskih službenika u Kantonu Sarajevu, ali i i u svim ostalim policijskim jedinicima, dugogodišnji je problem na koji se često ukazuje i skreće pažnje. Sve to dodatno usporavaju procedure i provjere koje prethode, u konačnici, zapošljavanju novih osoba u policijskim sektorima.

Kada govorimo o Sarajevu, nekako se taj problem nedostatka policijskih službenika, najviše osjeti. Riječ je, naravno, o najvećem gradu u Bosni i Hercegovini u kojem se, bar do sada ove godine, zbog narušavanja sigurnosne situacije uvijek govorilo kako treba pojačati policijske snage na ulicama, pojačati policijske patrole i slično.

Nerijetko su i neki politički funkcioneri govorili kako bi trebalo uvesti “kvartovsku policiju” koja bi osiguravala javni red i mir u ulicama, mahalama i ostalim krajevima grada. Međutim, nerijetko se desi da je broj policijskih službenika u dežuri veoma mali, tek par, i da se jedva uspjeva “pokriti” određeni dio grada.

Ipak, u praksi je sve to malo komplikovanije, bar kako to kaže ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Očekuje se odliv većeg broja policajaca

Katica kaže da sarajevski MUP već aktivno radi na prijemu novih policijskih službenika, posebno imajući u vidu da se zbog odlaska u redovnu penziju u narednom periodu očekuje odliv većeg broja policajaca.

“U tom kontekstu, smatram značajnim istaći da smo prevashodno usvojili izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima i tako omogućili transparentan, fer i korektan način zapošljavanja policijskih službenika i prijem policijskih službenika stručno osposobljenih iz oblasti koje su usko povezane s obavljanjem policijskih zadataka zbog čega je MUP dobio priznanje za novu metodologiju prijema policijskih službenika dobili smo priznanje i Transparency Internationala.”

Međutim, i uz ove izmjene neophodno je da prođe određeni period od raspisivanja konkursa, provjera, prijema te stupanja na dužnost policijskog službenika. Taj period je u prosjeku godinu i po.

“Na naš posljednji konkurs za prijem novih policajaca raspisan u novembru, 2023.godine prijavilo se oko 900 kandidata. Komisija za izbor je pregledala sve prijave i provjerila da li ispunjavaju uslove konkursa, odbacila nepotpune i objavila listu onih koji zadovoljavaju. Nakon toga je uslijedilo pismeno testiranje pa testovi fizičke spremnosti za sve kandidate, da bismo došli do 245 kandidata koji zadovoljavaju. Oni koji nisu zadovoljili imali su pravo žalbe, što dodatno produžava rokove. Nakon toga idu intervjui sa kandidatima, ali samo sa onima koji su bili posljednji na rang listi i imali jednak broj bodova, kako bi se odredilo ko prolazi u dalju proceduru prijema. Onda slijede ljekarski pregledi pa prikupljanje službenih podataka za kandidate koji su zadovoljili, npr o tome da li se vode krivični postupci, podaci o nekažnjavanju i slično”, pojašnjava Katica za Klix.ba.

Nastavlja kako, na kraju svih tih procedura, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) mora izvršiti sigurnosne provjere za sve kandidate koje traju od dva do tri mjeseca. Poslije svih provjera, sačinjava se konačna lista i kandidati zaključuju ugovore o radu te se upućuju na Policijsku akademiju na školovanje koje traje šest mjeseci.

“Tek nakon toga, mi možemo računati da imamo nove policijske službenike u redovima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Trenutno ulazimo u fazu sigurnosnih provjera za 245 kandidata koji su zadovoljili na konkursu iz novembra 2023.godine, nakon čega slijedi obuka te računamo da će oni biti spremni za policiju do sredine 2025.godine”, kaže ministar.

Idući konkurs za prijem novih policajaca na jesen

Na pitanje Klix.ba da li mora proći određeni period između raspisivanja javnih konkursa, ministar Katica kaže da ne postoji propisani vremenski interval.

Međutim, postoje druge okolnosti koje sprečavaju češće raspisivanje konkursa.

“Naime, kapacitet Policijske akademije u Sarajevu, na kojoj se školuju svi kandidati iz Federacije BiH je ograničen i nije u mogućnosti primiti na obuku veći broj kadeta. Ovaj problem su prepoznali svi kantoni u FBiH jer je nedostatak policijskih službenika svugdje prisutan. Zbog toga smo na sastanku koji je u maju ove godine organizovao federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, na njegovu inicijativu, donijeli zaključak i tražili od Vlade FBiH da u najkraćem roku realizuju aktivnosti koje se odnose na povećanje smještajnih kapaciteta Policijske akademije FMUP-a, kao i da se što prije usvoji novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim će se omogućiti uspostavljanje kvalitetnijeg sistema osnovne policijske obuke u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema mojim saznanjima, taj prijedlog je prihvaćen i već se realizuje, što su dobri pomaci”, naglašava Katica.

Također, jedna od praksi koju MUP Kantona Sarajevo provodi jeste da raspisuju novi konkurs istovremeno kada kandidate sa prethodnog konkursa upute na obuku za Policijsku akademiju.

“Tako će biti i ovaj put te konkurs za prijem još 200 policijskih službenika planiramo raspisati u jesen ove godine”, istakao je Katica.

MUP Kantona Sarajevo Uprava policije primili su u maju 2023.godine 195 novih policijskih službenika, u toku je konkursna prosedura za 245, dok će novi konkurs za još 200 policajaca biti raspisan u jesen ove godine. Također, u završnoj je fazi procedura za prijem 29 kandidata koji su predloženi za zapošljavanje za početni čin “Mlađi inspektor”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija