Foto: Crna-Hronika
Direktoru Nacionalnog parka Una ne smeta “misteriozni Mujo” ali mu smetaju štandovi sa prodajom meda i vode

Direktoru Nacionalnog parka Una ne smeta “misteriozni Mujo” ali mu smetaju štandovi sa prodajom meda i vode


Danima u medijima možete pročitati o drami na Nacionalnom parku Una gdje su postavljeni natpisi “Privatni posjed, zabranjen prilaz” pa se građani sa pravom pitaju Ko to može kupiti dio Nacionalnog parka Una odnosno Štrbačkog buka?

Sve je počelo od izvjesnog Muje Šušnjara koji je (za)kupio dio prilaza Štrbačkom buku. Mještani kažu da se taj proces “vukao” po sudovima i da je zarad krupnog kapitala sve u tišini završeno.

“Taj čovjek je poznat po tome što je napadao radnike Nacionalnog parka Una, uzurpirao zemljište i nalazio se u brojnim policijskim dosijeima i arhivama. Bilo je priče da se proda dio zemljišta, međutim, to nikada nije završeno i na kraju je sve to zakupljeno”, tvrdi mještanin Almir Mešanović koji zarađuje od turizma i bavi se prodajom sladoleda na tom području.

Ponavljaju da je zemlja uzurpirana pa ih je tako jutros dočekao natpis na ulazu u Štrbački buk na kojem je stajalo “Stop, privatni posjed”. Samim time nije im bilo dozvoljeno ući, a kako kažu, o tome su obavijestili i policiju koja im je rekla da nemaju ništa s time i da je sve u nadležnosti Nacionalnog parka Una.

Šta kaže v.d. direktor Nacionalnog parka Una?

“Bio je pokušaj privatizacije jer je jedna osoba u pod zakup uzela dio zemljišta koje se nalazi u nultoj zoni Nacionalnog parka Una i mi smo zbog tih elemenata ušli u sudski spor koji i dalje traje. Problem su osobe koje na tom mjestu nelegalno drže štandove sa prehrambenim proizvodima.

“Ti ljudi se bave prodajom sladoleda i sl., nemaju ugovore da to rade, nemaju papire da su ovlašteni za tu prodaju, međutim, oni su navikli biti gore i zarađivati. Politika Nacionalnog parka Una je bila, a bit će i u budućnosti, da sve mještane koji žive u njegovoj jezgri, na neki način pomogne i omogući im da žive od toga, jer nama nije misija da samo zaštitimo tu netaknutu prirodu već i ljude, tradiciju, običaje i kulturno naslijeđe i zbog toga ćemo se truditi da i oni imaju pristup.

Međutim, i oni su sada došli u situaciju da na neki način prodaju stvari za koje nisu ovlašteni i da koriste prostor u kojem nemaju nikakvog ugovora i ta sporna situacija se odvija na toj relaciji. Dakle, jedni pokušavaju svojatati ono što nije njihovo, a ovi drugi pokušavaju biti tu iako nisu upravu.

I sve se treba prepustiti nama kao javnom preduzeću koji je nadležan za taj prostor i mi ćemo putem suda sve riješiti”, istakao je Alen Zulić.

Šta kažu lokalni prodavači?

A ja vam mogu sve demantirati njegove izjave s tim da ću vam proslijediti našu papirologiju na uvid javno da se narod uvjere da pričaju neistine i da se sve zataška kao i obično. Taj isti ovaj direktor nam je dao lično odobrenje da možemo raditi bez ugovora a za koji isto posjedujemo uredan zahtijev na koji nismo dobili odgovor.

Ja naše papire dajem na uvid a godpodin neka izlozi svoje dokumentaciju po Statutu gospodin nema adekvatnu školu koju Statut parka zahtijeva. To je broj 1. I da sad dođe na funkciju neki drugi direktor i koji nije upućen ni ko mu gdje radi a kamoli da mi već dugo godina čisto i savjesno radimo i sa svim plaćenim obavezama prema NP Una a tako i po pitanju našeg obrta 1 fenig nismo dužni nikome

U Upravi parka imaju to rješenje kako je zemljište za tu cijenu od 200 KM u zakupu i onda ulaze ovi i rade biznis. Pa nas štand parku plaća samo tu malu poziciju već preko 10 godina, 100 maraka a gospoda 200 za cijelu užu zonu Štrbackog Buka.

Očigledno je neko ovdje u Nacionalnom parku Una Pablo Eskobar pa sve može…” – za kraj dodaje mještanin Almir Mešanović



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija