Savjet ministara BiH ne zna šta će sa Zoranom Galićem

Savjet ministara BiH ne zna šta će sa Zoranom Galićem


Savjet ministara BiH na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici povodom razrješenja Zorana Galića sa mjesta zamjenika direktora SIPA nije postiglo saglasnost.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje zamjenika direktora Agencije za istragu i zaštitu Zorana Galića na osnovu njegovog zahtjeva.

Podsjećanja radi, Galić je putem svog advokata Ivane Grizelj Ćorluka zatražio razrješenje s ove pozicije zbog toga što je, kako tvrdi, ostvario pravo na penziju.

Sve to ne bi bilo sporno da Galić nije već blizu mjesec nedostupan policijskim i pravosudnim organima u BiH budući da je pod istragom Tužilaštva BiH nakon što je otišao u Hrvatsku neposredno prije nego je trebao biti uhapšen.

S druge strane, odbrana tvrdi da je na bolovanju te da će se liječiti u Hrvatskoj i da nije pobjegao od hapšenja.

Galić se tereti da je kao direktor Granične policije BiH zloupotrijebio položaj i primio mito te bio uvezan sa krijumčarima duhana.

Kada je riječ o njegovom razrješenju, Savjet ministara je trebalo o tome odlučiti, međutim, na sjednici 31. jula nije uvažen njegov zahtjev.

– Treba se ispoštovati procedura tako da Galić danas nije razriješen kako je to putem pravnog tima tražio – naveo je tada Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Naime, procedura koja se treba ispoštovati podrazumijeva traženje mišljenja Nezavisnog odbora i Ministarstva bezbjednosti BiH.

U Savjetu ministara BiH naprije žele utvrditi da li je Galić stekao uslove za penziju pogotovo što ga potražuje Tužilaštvo BiH zbog organizovanog kriminala.

Još jedna sjednica nakon ove je prošla bez razrješenja budući da je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto povukla taj prijedlog na zahtjev Nešića, a kako je rečeno, zbog tehničkih razloga.

Taj novi prijedlog je trebao biti na stolu već juče, međutim, ni danas nije bilo dogovora u vezi sa Galićevim zahtjevom.

Podsjetimo i to da se Galić nije odazvao ni na drugi poziv Tužilaštva BiH koje je nedavno zatražilo raspisivanje potjernice za njim, a što je potrebno kako bi se on mogao izručiti iz Hrvatske u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija