Neizvjesnost oko prisustva Jasmina Mulahusića na ročištu u Sudu BiH

Neizvjesnost oko prisustva Jasmina Mulahusića na ročištu u Sudu BiH


Sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije primio potvrdu o tome da li će Jasmin Mulahusić, optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i ugrožavanje sigurnosti, prisustvovati ročištu zakazanom za 4. oktobar.

Ročište je planirano za izjašnjavanje o krivnji, no komunikacija s optuženim odvija se putem međunarodne pravne pomoći, što usporava proces.

Prema optužnici, Mulahusić je od 2021. do 2023. godine putem društvenih mreža kontinuirano objavljivao fotomontaže i neistinite sadržaje, ciljajući osobe koje je medijski obrađivao.

Njegove objave izazvale su osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha kod žrtava, a javno je pozivao na otpuštanje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti iz institucija BiH.

Optužnica također navodi da je Mulahusić, koristeći radikalne stavove, vrijeđao Bošnjake koji se ne slažu s njegovim političkim i vjerskim shvatanjima, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima. Pozivao je svoje sljedbenike na kažnjavanje takvih osoba, što je rezultiralo prijetećim i uvredljivim komentarima na njegovim objavama.

Podsjećamo, Mulahusić je u septembru 2021. bio uhapšen i saslušan, ali je ubrzo pušten bez određivanja mjera zabrane. Tužilaštvo planira dokazati navode iz optužnice pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka i predočenjem više desetina materijalnih dokaza.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija