Foto: N1
Je li sljedeća destinacija Majevica: “Njemačka ima tri puta vište litijuma”

Je li sljedeća destinacija Majevica: “Njemačka ima tri puta vište litijuma”


Na zapadu Srbije, u okolini Loznice, danima traju protesti usmjereni protiv potencijalne eksploatacije litijuma. Ovi protesti dobivaju na značaju, budući da bi njihov ishod mogao utjecati i na planove za eksploataciju litijuma u Bosni i Hercegovini, konkretno u opštini Lopare, gdje su otkrivena značajna nalazišta.

Ekološki aktivisti iz Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima su Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke i Nebojša Petković iz Udruženja “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica, izrazili su zabrinutost zbog mogućih posljedica po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Aktivisti u Srbiji su dali rok vlastima da do 11. augusta usvoje Zakon o zabrani eksploatacije litijuma i bora, no izvjesno je da taj zahtjev neće biti ispoštovan.

“Ako vlast ne ispoštuje zahtjev, 11. augusta planiramo nekoliko blokada širom Srbije, a 10. augusta organizirat ćemo veliki skup u Beogradu,” izjavio je Petković, dodajući da će sve zavisiti od broja ljudi koji se pridruže protestima, javlja N1.

Vlasti Srbije tvrde kako Njemačka garantuje da nema opasnosti od eksploatacije po životnu sredinu, ali aktivisti sumnjaju u takve tvrdnje, ističući da su zaključci Njemačke zasnovani na podacima kompanije Rio Tinto, što smatraju neprikladnim.

Od ishoda borbe u Srbiji mogao bi zavisiti i epilog namjere bosanskohercegovačkih vlasti da iskoriste domaće zalihe litijuma u Majevici. Tihomir Dakić je istakao da se pitanje eksploatacije litijuma mora sagledati kroz prizmu dugoročnih posljedica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

“Zeleno rudarenje ne postoji. Građani profitiraju samo ako ostanu na svojoj zemlji,” zaključio je Dakić, naglašavajući da eksploatacija litijuma nosi značajne ekološke rizike koji se ne mogu ignorisati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija