Član GSS-a o tragičnoj smrti planinara: I nama je ovo prvi slučaj

Član GSS-a o tragičnoj smrti planinara: I nama je ovo prvi slučaj


Na planini Zelengori, u mjestu Trebovi na području općine Foča, jučer je smrtno stradao proslavljeni nogometaš, Dženan Uščuplić iz Sarajeva. Nesreća se dogodila poslijepodne kada je grom pogodio Uščuplića dok se nalazio na platou vrha Planik, na nadmorskoj visini od 1.700 metara.

Načelnik Gorske službe spašavanja RS, Nenad Ikonić, izjavio je da je Uščuplić bio najisturenija tačka na platou, bez ikakvog skloništa ili stabla u blizini, što ga je učinilo najdominantnijom tačkom na terenu.

Ovaj nesretni slučaj naglašava opasnosti boravka na otvorenom prostoru tokom grmljavine, posebno na visokim nadmorskim visinama.

Uščuplić nije bio sam na planinarenju. Pratio ga je prijatelj s kojim je bio dogovoren sastanak kod izvora. Kada se Uščuplić nije pojavio, njegov prijatelj je krenuo u potragu, ali nažalost, nije stigao na vrijeme.

Nakon poziva iz Federalne uprave civilne zaštite, deset pripadnika Gorske službe spašavanja iz Foče odmah se uputilo na Zelengoru s dva terenska vozila.

Po dolasku na mjesto nesreće, uspjeli su pronaći tijelo Uščuplića i snijeti ga do vozila, nakon čega je transportirano na Tjentište.

Ikonić je naglasio važnost opreza tokom planinarenja u lošim vremenskim uslovima. Iako postoje mnoge teorije o tome kako se zaštititi od udara groma, najbolje je izbjegavati boravak na čistini i visini za vrijeme grmljavine.

Nesreća je šokirala mnoge, pogotovo jer se desila tokom naizgled lijepog dana, kada su oblaci bili prisutni samo kratko vrijeme. Nažalost, to kratko pogoršanje vremena imalo je kobne posljedice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija