Foto: JP Autoceste F BiH Most Hercegovina
Most Hercegovina vrijedan 32,9 miliona eura uskoro u prometu

Most Hercegovina vrijedan 32,9 miliona eura uskoro u prometu


Svi koji su ovog ljeta prošli kroz Počitelj imali su priliku vidjeti most Hercegovina, koji spaja dvije obale rijeke Neretve. Ovaj kompleksni građevinski projekt, dio pan-evropskog Koridora Vc, predstavlja ključnu poveznicu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Ove srijede provedeno je probno ispitivanje opterećenja mosta. Na gradilište je stiglo 12 kamiona težine po 40 tona, a ispitivanje je provedeno u saradnji sa stručnjacima s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Ispitivanje je provedeno na ciljanim tačkama konstrukcije u pokretu.

Ismet Hajduk, glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Počitelj – Zvirovići, izjavio je da su rezultati ispitivanja pokazali da se most ponaša u skladu sa projektnim uslovima.

“Ugibi su u projektovanim granicama, a deformacije i ponašanje konstrukcije uslijed dinamičkog opterećenja su također unutar prihvaćenih granica,” kazao je Hajduk.

Nakon uspješno završenog ispitivanja, slijedi tehnički prijem koji će omogućiti puštanje mosta u promet.

“Tačan datum puštanja u promet još uvijek nije poznat, ali očekujemo da će to biti uskoro,” dodali su iz PR službe Autocesta FBiH.

Most Hercegovina jedan je od najvećih u regiji, sa dužinom od gotovo jedan kilometar i visinom od preko 100 metara. Građen je tehnologijom slobodne konzolne gradnje i sastoji se od kontinuiranog prednapetog armiranobetonskog mosta sandučastog poprečnog presjeka. Sve četiri trake autoceste nalaze se na jednoj konstrukciji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija