Usvajanje fiskalnih zakona do kraja godine pod znakom pitanja

Usvajanje fiskalnih zakona do kraja godine pod znakom pitanja


Federalni ministar finansija, Toni Kraljević, nedavno je obavijestio Vladu Federacije BiH o napretku u izradi seta fiskalnih zakona, te njihovom upućivanju u parlamentarnu proceduru.

Prema njegovim riječima, Vlada planira ove zakone poslati u Parlament FBiH tokom ovog ljeta, najkasnije do 22. septembra.

Nakon što prednacrti ovih zakona budu predani Parlamentu, javnost će imati priliku sudjelovati u raspravama kako bi se došlo do najoptimalnijih rješenja.

Međutim, s obzirom na trenutnu fazu prednacrta, teško je očekivati da će set fiskalnih zakona biti usvojen do kraja ove godine.

Premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević istakli su da zakoni sadrže mjere koje imaju za cilj poboljšanje standarda radnika, olakšavanje poslovanja privrednicima, te očuvanje fiskalne stabilnosti. Planirane reforme obuhvataju smanjenje opterećenja rada, restruktuiranje poreza, poboljšanje javnih usluga, te borbu protiv sive ekonomije.

Federalno ministarstvo finansija radi na zakonskim rješenjima koja bi trebala pomiriti interese poslodavaca i radnika, uz osiguranje prava penzionera i socijalnih kategorija. Ipak, zbog složenosti zakona, postoji potreba za širim konsultacijama, što dodatno smanjuje šanse za usvajanje zakona u tekućoj godini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija