Foto: Nova.rs
U Beogradu se večeras održavaju protesti koji bi mogli promijeniti budućnost Srbije

U Beogradu se večeras održavaju protesti koji bi mogli promijeniti budućnost Srbije


U Beogradu, na Terazijama, zakazan je protest protiv iskopavanja litijuma, “Rudnika neće biti“, za subotu, 10. augusta 2024. od 19 sati, a ovo okupljanje javnost u Srbiji očekuje sa ogromnom pažnjom.

Skup organizuju udruženja građana prepoznata kao borci protiv zagađenja, poput SEOS-a, Ekostraže, Ne damo Jadar… Oni su i organizatori serije protesta u četrdesetak gradova u Srbiji čija kruna, a i prekretnica, treba da bude današnji skup u Beogradu, piše Danas.rs.

Kao i na okupljanjima širom Srbije, organizatori su na protest u Beogradu, pozvali sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma, bez obzira na političko i ideološko opredjeljenje.

“Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obilježja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i isključivo sa zastavama Srbije, dakle bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vrijeme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj dio odgovornosti”, saopćili su organizatori.

Napomenuli su i da se ekološke organizacije koje organizuju proteste odriču isticanja sopstvenih obilježja i logotipova kako ne bi došlo do tumačenja protesta kao samopromocije.

Moto okupljanja je „Rudnika neće biti, kopati nećete. Rio Tinto m’rš iz Srbije!“

Kao govornici najavljeni su Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Ceca Bojković, kao i Dragana Đorđević, naučna saradnica Instituta za hemiju.

Foto: Nova.rs

Voditelj će biti glumica Jelena Stupljanin, a na binu će se posljednji popeti Zlatko Kokanović, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji će demonstrante u 20 sati obavijestiti i šta dalje.

Nebojša Petković iz istog udruženja rekao je medijima da će nakon protesta u Beogradu krenuti u blokade, ali nije otkrio koje tačke će biti blokirane.

Glavni zahtjev protesta je da se zakonom ustanovi trajna zabrana kopanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Zanimljivo, organizatore skupa, Zlatka Kokanovića i Nebojšu Petkovića je srpska Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) pozvala na raport.

Kako su kazali, u prostorijama BIA-e su zadržani svega nekoliko minuta, a pozvani su kako bi bili upozoreni da su najavljene blokade nakon protesta protivzakonite te da budu spremni da snose posljedice.

“Ništa nas drugo nisu pitali niti nam rekli”, naveli su Kokanović i Petković u zajedničkoj poruci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija