Foto: FENA
Građani najavljuju nove proteste zbog nastavka radova na izvoru Une: Borba za očuvanje rijeke se nastavlja

Građani najavljuju nove proteste zbog nastavka radova na izvoru Une: Borba za očuvanje rijeke se nastavlja


Nakon što su jučer bageri ponovo stigli u Donju Suvaju, Hrvatska, s namjerom da nastave radove na izgradnji male hidroelektrane na izvoru rijeke Une, dočekala ih je odlučna grupa lokalnih mještana.

Svojim tijelima su zaustavili mašine, jasno poručujući da borba protiv devastacije i ekocida izvora Une još nije završena.

Građani su pozvali sve Krajišnike da se pridruže protestima ispred zgrade Zadarske županije sutra u 14:00 sati. Uprkos krivičnim prijavama, izvođač radova je 10. augusta ponovo pokušao nastaviti s projektom, ali je naišao na snažan otpor građana koji danonoćno dežuraju na toj lokaciji, spremni braniti Unu pod svaku cijenu.

“Strašno je što rade nasuprot interesima budućih generacija. Podrška ljudima koji brane Unu,” istaknula je Jovanka Balog Pajić, jedna od građanki koja je podržala akciju.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske saopćilo je da su spisi vezani za ovaj projekt zaprimljeni 8. augusta, te da je u toku nadzor zakonitosti izdatih dozvola.

Ipak, za mještane to ne znači mnogo, jer se radovi i dalje nastavljaju. “Opet nam to ništa ne znači jer radovi nisu zaustavljeni,” izjavila je Tanja Rastović, aktivistica koja se bori protiv izgradnje hidroelektrane.

Ekološki aktivisti naglašavaju da je skandalozno što se radovi izvode na području ekološke mreže Natura 2000. Dok institucije pokušavaju utvrditi odgovornost, građani i aktivisti najavili su mirne proteste ispred Zadarske županije u ponedjeljak, 12. augusta, u 14:00 sati.

“Pozivam sve ljude koji mogu da dođu i podrže naš mirni skup,” poručila je Darinka Rasuo, istaknuta aktivistica u borbi protiv izgradnje hidroelektrane.

Građani Bihaća i Unsko-sanskog kantona također osuđuju devastaciju izvora Une, rijeke koja im predstavlja životnu žilu kucavicu. Iako je izvor Une na teritoriji Evropske unije, očekuje se zvanična reakcija Unsko-sanskog kantona, posebno od premijera Nijaza Hušića, koji je već ranije jasno izrazio svoj stav.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija