Bosanac zgrožen iskustvom u Tučepima: Javna plaža nije za njega jer je iz Bosne

Bosanac zgrožen iskustvom u Tučepima: Javna plaža nije za njega jer je iz Bosne


Krunoslav Šetka, univerzitetski magistar turizma i komunikacija, podijelio je svoje razočaravajuće iskustvo s ljetovanja u Tučepima. Kao stručnjak za turizam, odlučio je detaljno analizirati sve greške koje je primijetio kod domaćina, a koje su, prema njegovom mišljenju, dovele do drastičnog pada broja turista u Hrvatskoj tokom glavne turističke sezone.

“Kao prvo, želim naglasiti da je Jadranska obala, konkretno Tučepi gdje provodim svoj odmor, pravi raj za digitalne nomade, one koji će pisati o razvoju turizma u Hrvatskoj i istovremeno uživati u godišnjem odmoru”, započinje Šetka svoje pismo.

Međutim, kako nastavlja, Hrvatska se odlučila za razvoj elitnog turizma s visokim cijenama, ali bez pravog koncepta. Umjesto stvarnog elitnog turizma, gdje se elite drže odvojeno od običnih turista, Hrvatska nudi hibridni model koji kombinira visoke cijene s uslugama koje su ostale na nivou socijalističkog perioda. “Cijene su elitne, ali usluga je ostala na starom nivou,” piše Šetka, dodajući da takav pristup dovodi do rastjerivanja turista.

Njegovo iskustvo kulminiralo je incidentom na plaži, gdje se sukobio s lokalnim iznajmljivačem ležaljki. Nakon što je Šetka pomaknuo ležaljke da postavi svoj ručnik, iznajmljivač je došao bijesan i spreman na sukob. “Kad sam mu rekao da je plaža javno dobro i da nema pravo rezervirati prostor samo za sebe, odgovorio mi je: ‘Kako ti misliš da je plaža javno dobro, a dolaziš iz Bosne?'”, piše Šetka. Kada je zaprijetio da će pozvati policiju, iznajmljivač mu je drsko odgovorio: “Samo zovi, doći će ti moj brat.”

Ovaj incident, prema Šetki, savršeno oslikava pogrešan razvoj hrvatskog turizma, gdje se turisti tretiraju neprijateljski, bez ikakvog obzira na to odakle dolaze. Upozorava da takav pristup ne samo da odbija turiste, već i šteti lokalnoj ekonomiji, što se jasno vidi u polupraznim restoranima i padu prihoda od 20 do 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Šetka također kritikuje nedostatak osnovnih turističkih usluga na plažama, poput animatora, informatora, redara, instruktora plivanja i spasilaca, što posebno zabrinjava s obzirom na prisutnost djece. Umjesto toga, turisti su prepušteni “elitnim” iznajmljivačima ležaljki koji, kako on kaže, rastjeruju goste.

“Požar koji danima bukti u elitnom turističkom mjestu ne može se ugasiti jer nisu shvatili održivi koncept razvoja bilo kojeg oblika turizma. Nisu shvatili kako su ljudski resursi najvažniji resursi u turizmu,” ističe Šetka, naglašavajući da nedostatak investicija u ljudski kadar i infrastrukturu vodi u propast.

Na kraju, Šetka se moli da se sličan scenarij ne dogodi u Bosni i Hercegovini, izražavajući zabrinutost da bi neadekvatno vođenje turizma moglo imati ozbiljne posljedice i na druge zemlje. “Bože, sačuvaj nas od elita u turizmu i u životu općenito,” zaključuje on svoje pismo, ostavljajući čitatelje da razmisle o smjeru u kojem ide hrvatski turizam.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija