Foto: Crna-Hronika
(VIDEO) Požar na Zelengori gase helikopteri iz RS-a: “Još uvijek nema helikoptera OS BiH”

(VIDEO) Požar na Zelengori gase helikopteri iz RS-a: “Još uvijek nema helikoptera OS BiH”


Pripadnici Helikopterskog servisa Republika Srpska u nedjelju pokušavaju ugasiti vatrenu stihiju na planini Zelengori, na jugoistoku Bosne i Hercegovine.

Požar se proširio u blizini Nacionalnog parka Sutjeska i do sada je izbačeno 20.000 litara vode, izjavio je direktor Helikopterskog servisa, Boban Kusturić.

Kusturić je naglasio da su pripadnici Helikopterskog servisa uspjeli izbaciti značajnu količinu vode, usprkos jakim udarima vjetra od 50 kilometara na sat i velikoj nadmorskoj visini od 1.500 metara, što znatno otežava operaciju.

 

Požar je izbio na nepristupačnom području planinskog masiva i zahvatio je površinu od 15 do 20 hektara i širio se od vidikovca Borić prema Tjentištu. Ovaj požar upalio je i vatru među bh. političarima pa je tako ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković jasno dao doznanja da neće dati dozvolu da ovaj požar gase helikopteri iz Republike Srbije.

“Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu naše zemlje. Apelujemo na sve odgovorne osobe u našoj zemlji da se obraćaju prvo našim snagama i institucijama, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.” – izjavio je Konaković.

Također ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se nakon apela da se angažuje helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara na Tjentištu. Poručujem Vučiću da uloži napore i “ugasi” proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri Oružanih snaga BiH.

Iz Nacionalnog parka Sutjeska izrazili su zahvalnost za brzu reakciju i efikasnost svih koji su se angažirali u borbi protiv požara, čime je spriječena ozbiljnija šteta na ekosistemu parka.

Direktor entitetske Uprave civilne zaštite Boris Trninić upozorio je da u Nacionalnom parku Sutjeska”na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma.

Zatražio je da se hitno angažira helikopter za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu RS i ljudstvu angažiranom na terenu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija