Ipak će BiH zatražiti pomoć Srbije, Crne Gore i Hrvatske u gašenju požara

Ipak će BiH zatražiti pomoć Srbije, Crne Gore i Hrvatske u gašenju požara


Zbog požara koji se širi na prostor Nacionalnog parka Sutjeska BiH će zatražiti međunarodnu pomoć, prije svih susjednih zemalja Srbije, Crne Gore i Hrvatske. U toku je ubrzana procedura unutar Vijeća ministara BiH da se donesu potrebne odluke.

– Da nije bilo bespotrebnog odugovlačenja, požar bi do sada bio ugašen, ali on se trenutno širi i da ne bi zahvatio prašumu Perućica, odlučili smo zatražiti pomoć. Procedure su u toku, a ja s generalom Gojkom Kneževićem, načelnikom ZŠ Oružanih snaga BiH, idem na lice mjesta – kazao je za “Avaz” ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Pomoć u gašenju požara iznad Tjentišta Helikopterskom servisu RS, vatrogascima, uposlenicima Nacionalnog parka Sutjeska i pripadnicima Civilne zaštite, od jutros pružaju dva helikoptera OSBiH.

Uskoro bi trebala biti održana hitna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a jedina tačka dnevnog reda bit će davanje saglasnosti za traženje pomoći Hrvatske, Srbije i Crne Gore u gašenju požara, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo od izvora bliskog Vijeću ministara BiH, samo se čeka službeni prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, kako bi se i zvanično sjednica održala.

Podsjetimo, u izjavi za naš portal je ministar odbrane naše zemlje Zukan Helez potvrdio da helikopter Oružanih snaga BiH od jutarnjih sati gasi požare u okolini Foče.

Požar u ovom rejonu prijeti i Nacionalnom parku Sutjeska, a već dva dana u gašenju pomaže i Helikopterski servis Republike Srpske.

U pomoć su fočanskim vatrogascima pritekle i kolege iz okoline, kao i vatrogasno društvo Ilidža, iz Kantona Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija