Zatvaranje RMU Zenica: Sudbina rudnika u rukama nove zakonske regulative

Zatvaranje RMU Zenica: Sudbina rudnika u rukama nove zakonske regulative


Vlada Federacije BiH i Ministarstvo energetike i rudarstva donijeli su odluku o zatvaranju RMU Zenica kroz poseban zakon, planirano kreditno zaduživanje, te na kraju rasprodaju imovine rudnika, uključujući zgrade, zemljišta i opremu.

Iako su pripreme za ovaj proces pri kraju, finansijska sredstva potrebna za realizaciju još uvijek nisu osigurana.

Situacija u RMU Zenica odavno je prepoznata kao najkompleksnija unutar Koncerna rudnika, a problemi s likvidnošću i blokadom računa postali su gotovo hronični. Rudnik je više puta bio prinuđen obustaviti proizvodnju zbog nemogućnosti isplate plata, a uzroci blokada računa bili su različiti, od neplaćenih kredita do dugovanja prema Gradu Zenici i radnicima.

Još prije dvije decenije, iz vladinih krugova stizale su poruke da zeničkom rudniku nema spasa. Gubici rudnika 2003. godine premašili su 50 miliona maraka, a brojne prijave i istrage protiv rukovodilaca dodatno su otežavale situaciju. Federalni revizori su 2016. godine utvrdili da akumulirani gubici RMU Zenica iznose 124 miliona KM, što predstavlja čak 70% osnovnog kapitala Društva. Trenutno, dugovanja rudnika dostigla su 280 miliona maraka, pri čemu najveći dio čine dugovanja prema radnicima i dobavljačima.

U julu ove godine, ministar energetike i rudarstva, Vedran Lakić, potvrdio je da je zatvaranje rudnika neizbježno. Očekuje se da će dio radnika biti penzionisan, dok će drugi biti preraspoređeni u rudnike Kakanj i Han Bila. Međutim, rudari se suočavaju s neizvjesnom budućnošću, jer su mnogi već mjesecima bez plata i zdravstvenog osiguranja.

Iako je predložena prodaja opreme kao jedno od rješenja za pokrivanje dugova, sama implementacija ovog plana zahtijeva dodatne procedure. Trenutno, oko 400 radnika RMU Zenica je u privremenom prekidu rada, bez prava na minimalac, dok se proizvodnja uglja zaustavila još u martu ove godine. Sudbina rudnika, kao i radnika, ovisi o donošenju konačne odluke koja još uvijek nije donesena.

Lokacija “Stare jame”, koja se nalazi u blizini centra Zenice, već je izazvala interesovanje građevinskih lobija, a pitanje prenamjene ove atraktivne lokacije otvoreno je kao potencijalno rješenje za grad Zenicu. Međutim, financijska konsolidacija dugovanja, koju je Vlada FBiH pokrenula početkom aprila ove godine, ostaje samo na papiru, jer rudnik i dalje svakodnevno proizvodi nove gubitke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija