Aktivisti na izvoru Une nastavljaju proteste: Ignoriranje konvencija i opasnost za okoliš

Aktivisti na izvoru Une nastavljaju proteste: Ignoriranje konvencija i opasnost za okoliš


Protesti protiv izgradnje male hidroelektrane na izvoru Une ne jenjavaju, s mještanima, aktivistima, predstavnicima civilnog društva i turistima koji se svakodnevno okupljaju u znak otpora.

Nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske saopćilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju hidroelektrane, aktivisti su oštro reagirali.

Zoran Torbica iz Platforme Moj Srb istaknuo je da će građani i aktivisti ustrajati u svojoj borbi. „Tu smo svakodnevno i nastavit ćemo. Pozivamo sve da nam se pridruže, jer što nas je više, to je naš glas jači,“ poručio je Torbica.

Aktivisti su izrazili zabrinutost zbog ignoriranja ekoloških i međunarodnih standarda. Prema njima, izgradnja hidroelektrane na zaštićenom području, koje je dio mreže Natura 2000, predstavlja ozbiljnu prijetnju ekosustavu. „Ovaj projekt nije prošao potrebne procjene utjecaja na okoliš, što je apsolutno neprihvatljivo,“ izjavili su iz Udruge Una Srb.

Udruga Una Srb i drugi aktivisti podcrtali su da se ovdje ne radi samo o lokalnom problemu, već o kršenju međunarodnih konvencija poput ESPOO i Aarhuške, koje zahtijevaju transparentnost i uključivanje građana u projekte koji imaju značajan utjecaj na okoliš.

Dok Ministarstvo tvrdi da ne može poništiti dozvole osim ako se ne utvrdi kazneno djelo, aktivisti naglašavaju da bi privremeno zaustavljanje radova trebalo biti prioritet dok se ne završi upravni postupak. „Naši zakoni jasno definiraju da u zaštićenim područjima mora biti osigurana puna zaštita okoliša, a ovaj projekt to očito nije ispunio,“ izjavila je Irma Popović iz organizacije Nature Conservancy.

Aktivisti pozivaju građane da podrže proteste i pridruže se borbi za očuvanje Une. „Nećemo dopustiti da kratkoročni interesi ugroze našu prirodnu baštinu,“ poručuju iz Udruge Una Srb, naglašavajući da će se boriti za zaštitu okoliša i buduće generacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija