Tuzlanski aerodrom se bori za opstanak: Kako su zapali u probleme i kako planiraju da se oporave

Tuzlanski aerodrom se bori za opstanak: Kako su zapali u probleme i kako planiraju da se oporave


Međunarodni aerodrom u Tuzli već skoro godinu dana prolazi kroz ozbiljne izazove, nakon što je aviokompanija Wizz Air u septembru 2023. zatvorila svoju bazu, povukla dva aviona i značajno smanjila broj linija.

Ova odluka izazvala je veliki pad u broju putnika i prihodima aerodroma, što je prisililo menadžment na traženje novih partnera među aviokompanijama. Iako je prva saradnja uspostavljena sa grčkom aviokompanijom Lumiwings, uz subvenciju od 2,5 miliona KM iz kantonalnog budžeta, posao je trajao samo nekoliko mjeseci zbog loših rezultata i povlačenja Lumiwingsa.

Dokumenti do kojih je došao portal Klix.ba otkrivaju da je već u prvim danima saradnje s Lumiwingsom bilo jasno da prihodi od prodaje karata ne pokrivaju troškove, s obzirom na cijenu leta od 6.300 EUR po satu. Uprkos ovome, menadžment aerodroma se okrenuo ka novim mogućnostima, ciljajući na saradnju sa čak 37 aviokompanija. Do sada su postignuti dogovori sa četiri kompanije, uključujući dvije koje nude charter letove i dvije sa linijama prema Istanbulu.

Jedna od kompanija koja je pokazala najveći interes bila je To Montenegro, spremna preuzeti većinu ruta koje je Wizz Air napustio. Međutim, zbog nemogućnosti osiguranja potrebnih dozvola od EU zemalja, ova saradnja nije ostvarena.

Odlazak Wizz Aira objašnjen je tehničkim problemima, uključujući prizemljenje flote radi servisiranja, ali i preusmjeravanje preostalih aviona na tržišta s većim potencijalom. Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo su pokušali promijeniti ili ublažiti ovu odluku kroz pregovore, ali bezuspješno. Ipak, komunikacija s Wizz Airom i dalje traje, u nadi da će se baza ponovo otvoriti.

Jedna od ključnih mjera za poboljšanje situacije na aerodromu uključuje saradnju s USAID-om i razvojem zračnog prometa u BiH. Ova inicijativa je rezultirala dogovorom s Pegasusom o uvođenju linije Tuzla-Istanbul, koja će krenuti u drugoj polovini augusta 2024. godine.

Pored toga, u dokumentima je pojašnjeno da je nekadašnja saradnja s Ryanair-om također doživjela neuspjeh zbog neslaganja oko naplate taksi. Iako su pregovori obnovljeni 2022. godine, Ryanair je na kraju obustavio sve letove iz Tuzle u junu 2023. godine.

Kantonalno ministarstvo predložilo je niz mjera za prevazilaženje trenutne situacije, uključujući intenziviranje pregovora s aviokompanijama, kreiranje novih programa podsticaja i strategije razvoja avio-ruta. Također, naglašena je potreba za reorganizacijom rada aerodroma, smanjenjem troškova i unapređenjem energetske efikasnosti kroz izgradnju solarne elektrane.

Uprava aerodroma u međuvremenu koristi smanjen obim letova za dovršetak infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju odlaznog gatea i parkinga. Planira se da će ove aktivnosti biti okončane do kraja 2024. godine, što će omogućiti aerodromu da nastavi s radom na poboljšanju svojih kapaciteta i privlačenju novih aviokompanija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija