Para ima, a dogovora nema: Još uvijek blokirana sredstva od cestarina i akciza

Para ima, a dogovora nema: Još uvijek blokirana sredstva od cestarina i akciza


Zbog nesposobnosti dogovora vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, značajna sredstva prikupljena od cestarina ostaju blokirana na računima, dok ključni projekti za oba entiteta stoje na čekanju.

Na podračunu se nalazi neraspoređenih 260 miliona KM prikupljenih za puteve i autoputeve, ali zbog nesuglasica o koeficijentima raspodjele, ta sredstva ostaju neiskorištena. U isto vrijeme, poduzeća se zadužuju kako bi realizovala prijeko potrebne projekte.

Iako se izgradnja autoputova najčešće financira kreditnim sredstvima, na podračunu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine gomilaju se sredstva prikupljena od cestarina, od kojih se 10% svakodnevno dodaje, ali zbog nepostojanja dogovora o konačnoj metodologiji raspodjele, ta sredstva ostaju neiskorištena. Ministar financija i trezora BiH, Srđan Amidžić, ponovo je ukazao na apsurdnost ove situacije.

“Zamislite da imate 200 miliona i ne trošite taj novac, a zadužujete se kreditima u Elektroprijenosu. Ta sredstva koja imate jede vam inflacija, a uz to uzimate kredite i plaćate kamate. To je ludost, bukvalno neodrživ sistem,” rekao je Amidžić.

Apsurd raspodjele novca

Iako su vođeni pregovori, dogovor je postignut samo oko raspodjele neraspoređenih prihoda RAK-a. Za ostale slučajeve, rješenja još nema. Paradoksalno je da problem nije u nedostatku novca, već u njegovoj raspodjeli.

“Od početka rada državne koalicije bilo je razgovora, ali je jasno da novac koji stoji na računima ovih pet poduzeća predstavlja lošu stvar jer nije stavljen u funkciju,” izjavio je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Politička neodgovornost

Opozicija smatra da sva kašnjenja u raspodjeli sredstava predstavljaju političku neodgovornost vladajuće koalicije. Zbog toga, Bosna i Hercegovina je ostala bez prve tranše od oko 70 miliona eura iz tzv. Plana rasta.

“Činjenica da ne povlačimo evropska sredstva, kao jedini u regiji, te da nismo dobili niti jedan euro ili KM iz Plana rasta zbog neprovođenja potrebnih reformi, poražavajuća je. Na računima imamo preko 250 miliona KM koji se ne koriste, dok su potrebe u društvu velike i trebaju se hitno rješavati,” kazao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ogromna šteta za društvo

Dok se čeka dogovor o raspodjeli, novac koji je mogao biti iskorišten gubi na vrijednosti. Stručnjaci upozoravaju da su štete ogromne.

“Radi se o desetinama miliona maraka koje su na neki način nepovratno izgubljene. Prije ste mogli izgraditi 50 km puta, sada možete samo 40. Štete su ogromne,” rekao je Saša Grabovac iz Udruge ekonomista “SWOT”.

Za razliku od javnog interesa, vladajući mnogo brže riješe probleme imenovanja i podjele funkcija. U takvim situacijama, rješenja dolaze mnogo brže.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija