Foto: Ilustracija/Arhiva
U 2024. protjerano 1.766 stranih državljana, četiri predstavljaju ozbiljnu prijetnju za sigurnost BiH

U 2024. protjerano 1.766 stranih državljana, četiri predstavljaju ozbiljnu prijetnju za sigurnost BiH


Direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Žarko Laketa, izvijestio je da je u toku 2024. godine iz Bosne i Hercegovine protjerano 1.766 stranih državljana, od kojih četiri predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnost države.

Ova brojka je dio šireg napora Službe da osigura bezbjednost BiH kroz rigorozne mjere kontrole ulaska i boravka stranaca.

Laketa je istakao da je Služba za poslove sa strancima odbila ovjeru pozivnih pisama u 3.090 slučajeva, od kojih 158 u tekućoj godini, te je odbijeno 4.361 zahtjev za boravak, uključujući 432 samo u ovoj godini. Također, Služba je otkazala već odobrene boravke u 9.138 slučajeva, od čega 454 u 2024.

Posebno je naglasio važnost operativnih aktivnosti u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, gdje je pod nadzorom trenutno 6.983 stranih državljana, uključujući 265 u ovoj godini. Ove aktivnosti su doprinijele otkrivanju i protjerivanju lica koja su potencijalna prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Laketa je također naglasio uspjehe Službe u rješavanju problema ilegalnih migracija i organizovanog kriminala, ističući važnost saradnje s međunarodnim partnerima poput Evropol-a i Interpol-a. Dodao je da su inspektori za strance tokom 2024. dostavili preko 1.000 operativnih informacija relevantnim domaćim i međunarodnim organima, što je značajno doprinijelo suzbijanju različitih oblika kriminala, uključujući krijumčarenje, trgovinu ljudima i terorizam.

Laketa je pohvalio povećanje operativnosti i unapređenje međuagencijske saradnje, što je dovelo do konkretnih rezultata u prvom polugodištu ove godine, uključujući uspješnu realizaciju nekoliko operativnih akcija na lokalitetima privremenih prihvatnih centara.

U narednom periodu, Služba planira nastaviti s operativnim akcijama i unapređenjem uslova rada, s ciljem što efikasnijeg odgovora na sve izazove vezane za migracije i sigurnost Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija