UIO BiH suočava se s krizom radne snage: Gužve na granicama i nedostatak zaposlenih uzimaju danak

UIO BiH suočava se s krizom radne snage: Gužve na granicama i nedostatak zaposlenih uzimaju danak


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine već duže vrijeme suočava se s ozbiljnim problemima zbog nedostatka radne snage. Ova situacija postaje sve alarmantnija, jer trenutni broj zaposlenih od 2.337 radnika čini samo 70 posto od potrebnog broja prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, koji predviđa 3.319 radnih mjesta.

Prošla, 2023. godina, dodatno je pogoršala situaciju u UIO, jer je čak 242 radnika napustilo instituciju zbog odlaska u penziju ili drugih razloga. To predstavlja više od 10 posto trenutnog radnog kadra, što dodatno otežava funkcioniranje UIO, a sličan trend se očekuje i u 2024. godini. Zbog toga, u Upravi ne kriju zabrinutost.

“Zbog budžetskih ograničenja i sporog procesa zapošljavanja, postoji značajan jaz između broja sistematizovanih i popunjenih radnih mjesta. UIO se suočava i s nepovoljnom starosnom strukturom radnika, jer 19 posto zaposlenih ima 60 godina ili više, a 49 posto je starije od 50 godina,” priznaju iz UIO BiH.

Kako bi se djelomično riješio problem nedostatka kadra, UIO planira zaposliti 50 pripravnika tokom ove godine. Od tog broja, 25 će biti ekonomisti, 15 inženjeri, a 10 pravnici. Pored toga, krajem septembra planirano je raspisivanje dva javna oglasa za prijem novih izvršilaca, čime bi se poboljšala kadrovska slika u regionalnim centrima i glavnoj kancelariji UIO.

Međutim, problem nedostatka zaposlenih postaje posebno očit tokom turističke sezone, kada su granični prelazi pod ogromnim pritiskom zbog povećanog prometa. Prema UIO, više od 57 posto zaposlenih u ovoj instituciji radi na carinskim poslovima, ali čak ni taj broj nije dovoljan da spriječi gužve na granicama.

“Tokom turističke sezone, otvaraju se i sezonski granični prelazi, što predstavlja dodatni teret službenicima, koji se premještaju iz sjedišta Uprave. Ipak, kolone na granicama nisu uzrokovane radom carinske službe, već su posljedica povećanog saobraćaja, kontrole putnih isprava, viza, ali i stanja graničnih prelaza s nedovoljno saobraćajnih traka,” pojasnili su za Avaz iz UIO BiH.

Priznajući lošu infrastrukturu na graničnim prelazima, UIO ističe da je većina prelaza izgrađena prije više decenija i da zahtijevaju modernizaciju. “Oprema za hlađenje i grijanje, koja je u funkciji više od 20 godina, zahtjeva zamjenu u skladu s relevantnim standardima. Modernizacija graničnih prelaza dio je šireg procesa integracije BiH u EU, gdje su visoki standardi za upravljanje granicama ključni za članstvo u Šengen zoni, kao i za olakšavanje međunarodne trgovine i putovanja,” navode iz UIO BiH.

Vozači kamiona najviše osjećaju posljedice loše infrastrukture i nedostatka radne snage, jer na pojedinim graničnim prelazima gube ne samo sate, već i dane. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske, navodi da se situacija na graničnim prelazima Gradiška, Rača, Pavlovića most, Izačić i Brod dodatno pogoršava, jer vozači čekaju na terminalima od 24 do 48 sati.

“Razlog čekanja je nedostatak radnika. Na graničnom prelazu Pavlovića most imate samo dva radnika UIO BiH koji rade i na ulazu i na izlazu roba, a bukvalno se služe samo jednim pečatom. Dva radnika koji trče tamo i ovamo i dobacuju pečat kako bi ovjerili papire, nemaju vremena ni da odu u toalet,” tvrdi Grbić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija