Katica policijski helikopter najavio 2019-te godine a stići će tek 2026. godine

Katica policijski helikopter najavio 2019-te godine a stići će tek 2026. godine


Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica još 2019. godine prezentirao je plan nabavke višenamjenskog helikoptera.

Ugovor o nabavci helikoptera američkog proiozvođača Bell 412, čija je vrijednost procijenjena na 30,3 miliona KM bez PDV-a, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS potpisan je u junu tekuće godine, a firma Shot iz Zenice bila je najpovoljniji ponuđač u postupku nabavke višenamjenskog helikoptera.

Pitali smo MUP KS kada će helikopter stići u Sarajevo, ali osim ranije poznatih informacija iz kabineta ministra Katice nismo dobili nove informacije.

– Shodno Ugovoru o nabavci višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom, koji je 04. juna 2024. godine potpisan između Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i firme Shot d.o.oZenica, dobavljač je dužan isporučiti helikopter u plovidbenom stanju najkasnije u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora – kazali su nam iz kabineta ministra Admira Katice.

Iz kabineta ističu da su uporedo s nabavkom helikoptera pokrenute aktivnosti na obuci i školovanju helikopterske jedinice piše Faktor.

– MUP Kantona Sarajevo i Flight Academy Montenegro d.o.o. Podgorica potpisali su 29. juna 2024. godine ugovor o školovanju pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo. Šest članova helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo školovanje u Podgorici počeli su u julu ove godine, a trajat će ukupno dvije godine. Na taj način, piloti i aviomehaničari završit će obuku istovremeno sa terminom isporuke helikoptera – navode.

Poručili su i da se i intenzivno se radi na osiguranju svih uvjeta za početak gradnje hangara za helikopter.

– Radna grupa za izgradnju hangara, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, završila je projektni zadatak za izgradnju hangara koji će se graditi na lokaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Trenutno se rješavaju administrativna pitanja oko lokacije za izgradnju i čeka odobrenje Vlade FBiH – zaključili su.
Podsjećamo, Katica je više puta istaknuo kako će helikopter biti na usluzi građanima koji više nikada neće zavisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija i slično.

Zbog sve lošije sigurnosne situacije u glavnom gradu, nabavka helikoptera je često bila na meti kritika javnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija