Zoran Galić ostaje na slobodi, bez izručenja Bosni i Hercegovini

Zoran Galić ostaje na slobodi, bez izručenja Bosni i Hercegovini


Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA), neće biti izručen Bosni i Hercegovini nakon što je Županijski sud u Splitu odlučio da mu ne odredi istražni zatvor.

Ovu odluku potvrdila je njegova advokatica, Ivana Grizelj-Ćorluka, koja je izjavila da sud nije odredio nikakve zabrane niti pritvor za Galića.

Galić bi trebao biti pušten na slobodu u najkraćem roku, prema riječima njegove advokatice.

Podsjetimo, Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva BiH, 8. augusta izdao međunarodnu potjernicu za Galićem, nakon čega se on dobrovoljno predao policiji u Hrvatskoj.

Zoran Galić je osumnjičen za organizirani kriminal, te je uspio izbjeći hapšenje tokom operacije “Kings”. Optužen je za primanje mita i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

U sklopu iste istrage, pripadnici SIPA-e su 9. jula uhapsili pomoćnika komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milovića Blagoja, te Ivicu Bagu, zbog sumnje u organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotrebu položaja i drugih krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH navodi da Galić nije pronađen na adresi prebivališta jer je dobio dojavu o planiranoj akciji, nakon čega je 8. jula ilegalno prešao granicu i pobjegao u Hrvatsku, gdje se trenutno nalazi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija