CIK BiH izrekao novčane kazne: Ponovo kažnjeni SNSD, DEMOS i SDS

CIK BiH izrekao novčane kazne: Ponovo kažnjeni SNSD, DEMOS i SDS


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) izrekla je nove novčane kazne političkim strankama zbog ponovljenih prekršaja i nepoštivanja ranijih odluka.

Na današnjoj 55. hitnoj sjednici, SNSD je kažnjen sa 12.000 KM, DEMOS sa 10.000 KM, dok je SDS kažnjen sa 8.000 KM.

CIK je obrazložio da su ove stranke prekršile odredbe koje su ih obavezivale na uklanjanje spornih objava, zbog kojih su ranije bile sankcionisane. Posebno je istaknuto da su sve tri stranke ponovile prekršaj i oglušile se na prethodne kazne.

Posebna prijava stigla je iz Centra civilnih inicijativa (CCI) protiv stranke DEMOS, koja je na društvenoj mreži Facebook vodila preuranjenu izbornu kampanju objavom naslova ‘obećano-ispunjeno’. U prijavi su navedeni Viktor Čubrilović i Svetlana Ignjić, kao osobe odgovorne za te objave.

CIK je utvrdio da se radi o predizbornim porukama, a kako DEMOS nije postupio po ranijim nalozima da ukloni sporni sadržaj, izrečena im je kazna od 10.000 KM. Istovremeno, DEMOS-u je naloženo da ukloni predmetne objave najkasnije dan nakon pravosnažnosti odluke.

CIK je naglasio da će stranke koje budu nastavljale s prekršajima i dalje biti sankcionisane u skladu s propisima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija