Hoće li nezaposleni ostati bez zdravstvenog osiguranja

Hoće li nezaposleni ostati bez zdravstvenog osiguranja


Zakon koji je trebao razdvojiti aktivne od pasivnih tražilaca posla u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) pripremljen je, ali će, prema svemu sudeći, još pričekati. Iako je zakon upućen u proceduru, stopiran je u Domu naroda. Najavljen kao ključna reforma tržišta rada, politika i koalicija su presudile njegovom odgađanju.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na evidencijama kantonalnih službi bilo je više od 257 hiljada nezaposlenih. Međutim, koliko je od ovog broja aktivnih, a koliko pasivnih tražilaca posla, još uvijek je nepoznanica jer kantonalne službe ne vode ovu evidenciju. Trenutno se samo špekulira o stvarnom broju aktivnih tražilaca.

„Imamo preko 250.000 nezaposlenih osoba, no taj broj je varijabilan. Otprilike 2/3 tih osoba uopšte ne traži posao“, izjavio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Prema procjenama, ne više od četvrtine nezaposlenih su aktivni tražioci posla, dok ostali koriste službe za zapošljavanje kako bi ostvarili različita prava, navodi Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i materijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba trebao je pružiti odgovor na ovo pitanje. Međutim, Nacrt zakona nije prošao glasanje u Domu naroda, što znači da će na zakon koji su tražili poslodavci, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te Službe za zapošljavanje još trebati čekati.

Prema predloženom nacrtu zakona, osobe koje se utvrdi da ne traže aktivno posao, koje odbiju odgovarajući posao tri puta u okviru stečenog zanimanja i radnog iskustva, bez opravdanog razloga, izgubile bi status nezaposlene osobe.

Postojala je bojazan da bi gubitak statusa aktivnog tražioca posla mogao povući gubitak prava na zdravstveno osiguranje. „Pojavile su se mnoge neistinite informacije da bi svi nezaposleni ostali bez zdravstvenog osiguranja, što je potpuna laž“, objašnjava Delić.

Smailbegović objašnjava da ako osoba odbije 2-3 puta posao, bit će prebačena na status pasivnog tražioca posla. I dalje će imati pravo na zdravstveno osiguranje, ali poslodavci neće računati na nju jer pokazuje da ne želi posao ili određene poslove.

Nacrt zakona također je predviđao uspostavu programa profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije.

Podsjetimo, Nacrt zakona je prošao Zastupnički dom, ali nije dobio podršku u Domu naroda Federalnog parlamenta. Nakon toga, ministar Delić je kritizirao delegate koji su odbili zakon. Predsjedavajući Doma naroda, Tomislav Martinović, odgovorio je da je ustavno pravo delegata da glasaju prema vlastitoj savjesti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija