Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode


Do sada je njiva na imanju porodice Perković donosila rod kukuruza od oko 8 tona po hektaru. Međutim, ove godine situacija je dramatično promijenjena zbog suše. Poljoprivrednici su svjesni da suša značajno utiče na prinos, ali trenutni rezultati su nadmašili njihova najgora očekivanja.

„Vaga je pokazala tri tone. Nema više“, izjavio je Milorad Perković, poljoprivrednik sa imanja koje je u blizini drinskog korita. Perković dodaje da na nekim parcelama neće biti moguće ništa ubrati.

„Ovo je katastrofa. Što se tiče ove godine, ne znam hoćemo li moći da se oporavimo“, ističe Perković.

Nije samo niska količina prinosa problem, već i kvalitet kukuruza.

„Ovo je jasan pokazatelj šta imamo na njivi. Katastrofa“, komentira Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Ratari ne odustaju i traže da se proglasi stanje elementarne nepogode. Grad Bijeljina je formirao komisiju koja obilazi teren radi procjene štete od suše i tražit će način kako da pomogne stočarima, javlja Bijeljina.info.

„Kao čovjek i kao gradonačelnik mogu da kažem da ćemo uraditi sve što je u našoj moći sa lokalnog nivoa kako bismo pomogli poljoprivrednicima. Bićemo uporni da utičemo na resorno ministarstvo da pruži pomoć u ovim izazovima i da se ne skriva od odgovornosti“, kaže gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Prema riječima poljoprivrednika, posljedice suše već su osjetne na tržištu, jer je cijena kukuruza počela da raste, što će dovesti do poskupljenja stočne hrane i proizvodnje mlijeka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija