Poljoprivrednici u RS pred izazovom: Suša uništila usjeve i ugrozila proizvodnju

Poljoprivrednici u RS pred izazovom: Suša uništila usjeve i ugrozila proizvodnju


Ekstremne temperature i dugotrajna suša ove godine nanijeli su ogromne gubitke poljoprivrednicima u Republici Srpskoj.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je situacija posebno kritična u proizvodnji kukuruza, gdje su prinosi i kvalitet značajno podbacili.

Prema njegovim riječima, žetva u područjima poput Semberije, Posavine i Lijevče polja već je u toku, ali rezultati su daleko ispod očekivanja. Prinosi su u nekim regijama čak ispod dvije tone po hektaru, što predstavlja ozbiljan udarac za poljoprivrednike. Iako su zemljišta uz riječne tokove pokazala nešto bolje rezultate, ukupna situacija ostaje zabrinjavajuća.

Jedan od ključnih problema je i nedostatak sistema za navodnjavanje na većini površina. Marinković napominje da je navodnjavanje ove godine djelimično pomoglo na dubljim zemljištima, ali ekstremne temperature su smanjile njegovu efikasnost.

Pored štete na poljima, Marinković izražava zabrinutost i zbog nesigurnosti u vezi s cijenama i mogućnošću obezbjeđenja dovoljne količine kukuruza za ishranu stoke. Neizvjesnost oko uvoza dodatno komplikuje situaciju.

Suša nije poštedjela ni šume, gdje su pojedina stabla počela da se suše, dok su plastenici pretrpjeli oštećenja. Marinković upozorava da klimatske promjene zahtijevaju prilagodbu u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući sadnju hibrida koji ranije dospijevaju.

„Ova godina je bila izuzetno teška za nas poljoprivrednike, ali i za sve građane,” zaključuje Marinković, pozivajući na hitne mjere i prilagodbu novim klimatskim uslovima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija