Strani radnik u Zagrebu: 10 dana nas maltretiraju, vrijeđali su nas


Strani radnici iz Indije koji su sudjelovali u incidentu s maloljetnicima na zagrebačkom Jarunu dali su izjave za RTL.

Tomislav Krtinić, pomoćnik načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu, izjavio je da je stvorena pogrešna percepcija u javnosti i da radnici nisu napali tinejdžere. Prema riječima jednog od radnika, maloljetnici su ih vrijeđali i izgovarali ružne riječi, a radnici su pokušali pozvati policiju što je prije moguće.

“Prvi put smo se pokušali obraniti i zadržati ih dok ne dođe policija. Oni su bacali kamenje na naš stan”, rekao je jedan od radnika. On je dodao da su napadnuti mladići već prethodnih deset dana stvarali probleme, a njihov prijatelj je bio napadnut. Iako su uspjeli uhvatiti jednog mladića, policija je stigla za pola sata i sastavila zapisnik, a mladić je pušten.

Prema informacijama iz Policijske uprave zagrebačke, kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica su u toku, a više informacija bit će objavljeno nakon završetka istrage.

Strani radnici u Zagrebu, među kojima je i nekoliko Indijaca, izražavaju zabrinutost za svoju sigurnost. U protekloj sedmici zabilježeno je šest napada na strane radnike, pri čemu je jedan Indijac teško povrijeđen. “Nakon svih ovih incidenata, svi smo u šoku”, izjavio je jedan od radnika.

Nevladine udruge i sindikati upozoravaju na neadekvatno upravljanje migracijama u Hrvatskoj. Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ističe da mnoge države imaju urede dobrodošlice koji pomažu radnicima u prilagodbi i upoznavanju s kulturnim obrascima, što bi moglo pomoći u smanjenju sličnih problema.

U Hrvatskoj trenutno živi i radi više od 100.000 stranih radnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija