Foto: Arhiva
Nova pravila za ulazak u EU: Šta čeka građane Bosne i Hercegovine?

Nova pravila za ulazak u EU: Šta čeka građane Bosne i Hercegovine?


Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) Bosne i Hercegovine objavila je nova pravila koja će se primjenjivati na putovanje državljana Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.

Od 10. novembra ove godine, EU uvodi novi sistem ulaska i izlaska u Šengenski prostor, što će uticati na građane iz 60 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Nova pravila zahtijevaju od putnika da na graničnim prelazima dostave biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i fotografije lica. Ove izmjene su dio šireg uvođenja Entry/Exit System (EES) i European Travel Information and Authorisation System (ETIAS), koji će biti obavezni za sve koji žele ući u EU.

EES će omogućiti praćenje boravka u EU, osiguravajući da putnici ne prekorače dozvoljenih 90 dana boravka unutar šestomjesečnog perioda. Prilikom prvog prelaska granice, putnicima će se uzeti biometrijski podaci, čime će se eliminisati potreba za pečatiranjem pasoša.

ETIAS, koji stupa na snagu sredinom sljedeće godine, bit će online formular koji će putnici morati popuniti prije ulaska u EU, uz dodatnu taksu od sedam eura. Ovaj formular važit će do tri godine ili do promjene putne isprave.

Građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju biometrijske pasoše moći će koristiti prednosti ovih novih tehnologija. IDEEA naglašava da će zbog ovih promjena porasti potreba za korištenjem kvalifikovanog elektronskog potpisa, koji je već dostupan građanima.

Nove mjere su osmišljene kako bi se smanjio rizik od zloupotrebe identiteta i olakšalo praćenje putnika, s ciljem jačanja sigurnosti u EU.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija