Porodica iz Goražda ogorčena radom Centra za Socijalni rad: “Zastrašivali su nas”

Porodica iz Goražda ogorčena radom Centra za Socijalni rad: “Zastrašivali su nas”


Redakciji portala Crna-Hronika javila se čitateljica iz Goražda (identitet poznat redakciji portala) koja u svom saopštenju za javnsost tvrdi kako već duže vrijeme trpe manipulaciju od strane Centra za socijalni rad u Goraždu te kako su ona i njena majka kao i njihova cijela porodica izložena stresu. Izgubili su oca koji je bio korisnik ustanove DRIN u Fojnici a cijela tortura nastala je nakon njegove smrti.

Problem je nastao zbog plaćanja dženaze, njegovog korištenja ustanove DRIN, kao i ko ima pravo na njegov stan koji je naslijedio od oca.

Poštovana i uvažena redakcijo portala Crna hronika, javljam Vam se kako bih sa Vama podijelila priču vezanu za manipulacije i uskraćivanje naših prava od strane Centra za socijalni rad u Goraždu.

Moj otac kao socijalni slučaj je od 2012.g. preko Centra za Socijalni rad (Goražde) bio smješten u ustanovu DRIN u Fojnici kao lice kojem je bila oduzeta radna sposobnost zbog mentalne bolesti sa kojom je bio iskušan cijeli život, moja majka se 23.g. brinula o mom bolesnom ocu živeći u teškoj finansijskoj situaciji zajedno sa nas troje djece, nas petero smo živjeli od očeve minimalne penzije i od očeve njege, kada je moj otac smješten u ustanovu DRIN u Fojnici (ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica) ja sam bila treća godina fakulteta, također moj mlađi brat i sestra su se školovali, majka je bila nezaposlena i nas četvero ne računajući oca koji je bio smješten u DRIN smo živjeli od otprilike 500KM mjesečnih primanja.

Nadam se da možete zamisliti situaciju u kojoj smo se nalazili, to je bilo 125KM po svakom članu porodice ne računajući mog oca, 2012.g. ocu se oduzima radna sposobnost, ja kao najstarija kćerka sam mu dodijeljena da budem staratelj i donosi se rješenje od Centra za socijalni rad da je otac primljen u DRIN, u rješenju se navodi da će mi naknadno biti poslan ugovor potpisan između mene kao očevog staratelja i Centra za socijalni rad.

Ja sam potpisala ugovor u kojem se tačno ne sjećam svih stavki ugovora jer u trenutku potpisivanja ugovora imala sam 21.g. i sama bez konsultacija sa nekim starijim sam potpisala ugovor u kojem po mom sjećanju nije bilo ništa sporno od navedenih stavki, međutim ugovor nikad ne dobijamo na kućnu adresu i taj će ugovor nakon 12.g. postati predmet zastrašivanja i manipulisanja porodice kako smo mi dužni snositi troškove dženaze za mog rahmetli oca jer direktorica manipulišući sa informacijama nije željela da mi ustupi ugovor da pročitam sve stavke ugovora iako je bila dužno prema zakonu o dostupnosti javnog informisanja (ugovori i sl.) da mi ustupi navedeni ugovor, direktorica kaže da ona ne zna ko je 2012.g. bio direktor Centra za socijalni rad i da ne zna gdje je ugovor.

Socijalna radnica nakon smrti mog oca 11.8.2024.g. dolazi mojoj kući dan nakon dženaze mom rahmetli ocu i saopštava mojoj majci (ženi koju je lahko izmanipulisati jer nema završeno osnovno obrazovanje) da smo mi kao porodica dužni snositi troškove dženaze za mog rahmetli oca jer ukoliko oni budu snosili troškove dženaze pojavit će se kao Centar za socijalni rad na sudu u ostavinskom postupku.

Gospođa se nije udostojila da mene kao očevog staratelja kontaktira iako su me ranije redovno zvali u vezi svega vezanog za mog rahmetli oca već je otišla mojoj majki pokušavajući je izmanipulisati. Govorim gospođi da se stidi svojih manipulacija i petljanja, govorim joj da moja majka živi u domaćinstvu zajedno sa mojom sestrom i bratom i unukom (kćerka od moje sestre) pri čemu je moja sestra razvedena, nezaposlena i živi od 250KM, 100KM dječiji doplatak za dijete i 150KM alimentacija za dijete (to je 125KM po glavi za nju i curicu), moj brat je nezaposlen a majka treba naslijediti očevu najnižu penziju, također ja sam nezaposlena, ja imam svoju porodicu (suprug, dijete i drugo dijete na putu) i živim pod kirijom, međutim navedeno nije bilo dovoljno direktorici Centra za socijalni rad kao ni radnici da nastave sa manipulacijama i zastrašivanjem moje porodice.

Moj otac je imao stan na sebi koji je naslijedio od mog deda a očevog rahmetli oca jer on bolestan i sa oduzetom radnom sposobnošću živeći u teškoj finansijskoj situaciji sa porodicom nije mogao za vrijeme života sebi kupiti stan i onda dođe neko ko sebe naziva socijalnim radnikom i zastrašuje porodicu na razne načine kako će se pojaviti u ostavinskom postupku na sudu kada mi kao porodica trebamo naslijediti stan iza mog rahmetli oca, mene trudnu izlažu stresu i sikiranciji uz potpuno odsustvo etike, morala i empatije nekog ko ima zvanje i ko sebe naziva socijalnim radnikom.

Zatim mi direktorica kaže kako je moj otac bio zakonski dužan da od penzije i svoje njege plaća smještaj u DRIN-u (direktorica svjesno iznosi neistinu kako bi me izmanipulisala) iako odlično zna da moj otac po zakonu nije bio dužan da plaća smještaj u DRIN-u jer je spadao u kategoriju koja nema finansijske uslove za to, ako bi penzija i njega išli za plaćanje njegovog smještaja nas četvero, majka i troje djece koja su se školovala bismo u trenutku očevog smještaja u Zavod DRIN ostali sa 0 KM primanja što je po zakonu nemoguće već je Centar za socijalni rad po zakonu bio dužan snositi troškove za mog oca jer smo mi živjeli u teškim uslovima.

Dalje direktorica kaže kako po zakonu Centar za socijalni rad snosi troškove dženaze samo onim licima (koja su smještena u ustanovu DRIN) a koja su primaoci stalne novčane pomoći (ponovo svjesno iznosi neistinu jer u Ministarstvu za socijalnu zaštitu dobijam informaciju da Centar za socijalni rad snosi troškove dženaze svim licima koja su preko njih smještena u starački dom u Goraždu kao i svim licima koja su preko njih smještena u DRIN, za navedeno imam i primjere iz svog komšiluka u Goraždu, ljude koji iako su primali penziju i njegu te boravili u DRIN-u te nisu bili primaoci stalne novčane pomoći Centar za socijalni rad je snosio troškove dženaze tim licima dok je porodica bila oslobođena tih troškova).

Na kraju svog bestidnog razgovora sa mnom kao očevim starateljem direktorica Centra za socijalni rad mi kaže “zašto nismo ostavljali od babove njege za njegov ukop,” sram i stid da je bude, dao joj Allah da ona svom ocu od njege koju prima na očevo ime ostavlja za ukop, zbog narušenog zdravstvenog stanja moje majke i prouzrokovanog stresa meni kao trudnici mi smo posudili novac i platili troškove dženaze svom rahmetli ocu i tek nakon plaćanja saznajem u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da su iz ministarstva uspjeli provjeriti o kakvom se potpisanom ugovoru između mene kao očevog staratelja i Centra za socijalni rad radi, to nije bio ugovor o cjeloživotnom izdržavanju mog oca tako da Centar za socijalni rad ne snosi nikakvo pravo na stan mog rahmetli oca.

Još jedno krivično djelo koje je direktorica Centra za socijalni rad uradila jeste što je naložila direktoru MIG-a (pogrebno društvo) da kada sam plaćala troškove dženaze izda fakturu na dva naručioca ko plaća troškove dženaze, jedna faktura bez mog znanja je otišla u Centar za Socijalni rad naslovljena na Centar za Socijalni rad da su oni naručioci tj. da plaćaju troškove dženaze a druga faktura je naslovljena na ime moje majke i nama data (ovo je krivično djelo), glavni fiskalni račun je naložila da se odnese Centru za socijalni rad a mojoj majki nije dat fiskalni račun nikako, sve ovo saznajem nakon što mi je zatrebao glavni fiskalni račun, bez mog znanja i obavještenja mene sve ovo je urađeno, zatim mi ponovo manipulišući poručuju iz Centra za socijalni rad da donesem uplatnicu na kojoj se vidi da je majka uplatila dženazu a oni će nama zauzvrat vratiti fakturu koja je naslovljena na njihovo ime i vratit će nam glavni fiskalni račun, ponovo manipulacija jer gospođi treba uplatnica da smo mi kao porodica platili troškove dženaze (ispade da su se sa nama dogovorili dobrovoljno da platimo troškove dženaze a ne da su nas natjerali raznim zastrašivanjima i manipulacijama).

Ako neko pomisli da ovo ima neke veze sa storniranjem računa da unaprijed napišem da nema nikakve veze sa tim jer u Ministarstvu socijalne zaštite su provjerili sa Ministarstvom finansija da li im je od Centra za socijalni rad upućen zahtjev vezan za odobrenje plaćanja troškova dženaze za mog rahmetli oca, rekli su da takav zahtjev nisu dobili dok je meni direktorica u razgovoru sa njom navela kako su oni ispred Centra za socijalni rad poslali zahtjev Ministarstvu da im se odobri plaćanje dženaze. Stid da vas bude sve dok koračate ovim gradom, ponijele ste se krajnje neprofesionalno, bahato, hinjski sa potpunim odsustvom etike, empatije i morala, vi ste neko ko bi posebno sve ovo trebao da ima jer se bavite socijalnim radom.

Ovo pišem iz razloga da upozorim građane u svim gradovima države da se dobro raspitaju za svoja prava ukoliko dođu u sličnu situaciju i da ne dopuste da im neko zastrašivanjem i manipulacijama oduzme njihovo pravo – napisala je čitateljica iz Goražda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija