COVID-19 ponovo prijeti: Porast hospitalizacija u RS, svaki četvrti testirani pozitivan

COVID-19 ponovo prijeti: Porast hospitalizacija u RS, svaki četvrti testirani pozitivan


Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci trenutno je hospitalizovano deset pacijenata sa srednje teškom upalom pluća uzrokovanom koronavirusom.

Prema rečima načelnice klinike, Antonije Verhaz, prosječno trajanje hospitalizacije ovih pacijenata iznosi sedam dana. Tokom letnjih meseci zabeležen je porast broja hospitalizacija, ali do sada nije bilo smrtnih slučajeva koji su direktno povezani s infekcijom SARS-CoV-2.

Međutim, smrtni ishodi su se desili među pacijentima koji su već imali ozbiljne hronične bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, od sredine juna ove godine beleži se postepeni porast procenta pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih.

U posljednjoj sedmici, od 12. do 18. avgusta, procenat pozitivnih testova iznosio je 28,38%, što znači da je svaki četvrti testirani bio pozitivan na COVID-19. Tokom tog perioda zabeležen je i jedan smrtni slučaj, u pitanju je starija žena od 86 godina.

Testiranja su sprovedena u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini, gde je od 67 uzoraka potvrđen virus kod 19 osoba. Većina zaraženih pripada starijoj populaciji, dok je manji broj slučajeva zabeležen među srednje starim i mlađim pacijentima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija