Foto: Ilustracija
Zašto IT stručnjaci napuštaju domaće kompanije?

Zašto IT stručnjaci napuštaju domaće kompanije?


Migracija IT stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo postaje sve veći problem za domaći IT sektor, koji već duže vrijeme bilježi značajan rast.

Mladi stručnjaci, često s visokim obrazovanjem i specijaliziranim vještinama, odlaze u zemlje koje nude bolje uslove rada, veće plate i prilike za profesionalni razvoj. Ovaj trend ostavlja duboke posljedice na domaće kompanije, koje se suočavaju s nizom izazova.

Prije svega, manjak kvalifikovanih kadrova otežava domaćim IT firmama da održe korak s globalnim standardima. Nedostatak stručnjaka s iskustvom i specijalizacijom u određenim oblastima dovodi do usporavanja razvoja projekata, smanjenja inovativnosti i gubitka konkurentnosti na tržištu.

Kompanije su često prisiljene da smanjuju obim posla ili odustanu od ambicioznih projekata zbog nemogućnosti da angažuju adekvatan broj stručnjaka.

Pored toga, migracija IT stručnjaka negativno utiče na dugoročni razvoj sektora. Odlaskom mladih talenata, Bosna i Hercegovina gubi potencijalne nosioce promjena i inovacija. Ovaj trend također doprinosi rastućem problemu odliva mozgova, što dodatno pogoršava ekonomski položaj zemlje.

Domaće obrazovne institucije proizvode kadar koji se sve više usmjerava ka inostranstvu, dok lokalno tržište ostaje nedovoljno iskorišteno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija