Nekada se znalo ko je diler, nasilnik, ubica: Danas strašni zločini potresaju BiH

Nekada se znalo ko je diler, nasilnik, ubica: Danas strašni zločini potresaju BiH


U Bosni i Hercegovini, nekada su identiteti kriminalaca, nasilnika i dilera bili jasni i poznati. U neki prošlim, mnogi bi rekli boljim vremenima, društvo je imalo uvid u to ko je ko u svijetu kriminala. I sklanjao bih se od istih.

Nasilnici i dilatori bili su poznati, njihova imena i djela bili su jasni mnogima, a pravda je na neki način bila prisutna.

No, u posljednje vrijeme, BiH se suočava s porastom strašnih zločina.

Bosna i Hercegovina posljednjih godina suočava se s nizom strašnih zločina koji su šokirali javnost. Sa detaljima koji su iz dana u dan otkriveni, ovi slučajevi svjedoče o brutalnosti koja je teško zamisliva.

Donosimo pregled nekih od najmonstruoznijih ubistava koja su zabilježena u BiH i ostavila duboke ožiljke na društvu.

U stanu u ulici Husrefa Redžića, u sarajevsklom naselju Ciglane,  19. augusta, pronađeno je tijelo Nadire Sahačić koja je, što je pokazao uviđaj, ubijena.

U avgustu prošle godine, Nermin Sulejmanović iz Gradačca uživo je na Instagramu objavio brutalna ubistva svoje nevjenčane supruge Nizame Hećimović, te oca i sina Džengiza i Denisa Ondera. Prije nego što je ubio i sebe, Sulejmanović je pokazao hladnokrvnost i prijetio daljim zločinima.

Jedan od najpoznatijih kriminalaca, Edib Buljubašić iz Zenice, služi kaznu od 54 godine zatvora za seriju brutalnih ubistava. Njegova zla djela uključuju ubistva oca, nevjenčane supruge i supruge brata.

U martu 2005. godine, Vojislav Planinčić iz Sokoca nasumično je pucao na komšije, ubivši četiri osobe, uključujući Milju Batinić i supružnike Delivoja i Stojku Božić. Osuđen je na 28 godina zatvora.

U maju 2008. godine, Tomislav Petrović iz Tuzle ubio je šestoro rođaka i komšija, a jednog je teško ranio. Proglašen je neuračunljivim i poslan na obavezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

U krvavom pohodu 14. maja 2010. godine, Nedim Fejzić iz Visokog ubio je tri osobe, uključujući Dževadu Bašini i Mehmeda Rožajca, te povrijedio osam drugih.

Krajem oktobra 2015. godine, Anto Niče iz Livna ubio je svoju majku, brata i snahu nožem, nakon što je izašao iz pritvora zbog premlaćivanja majke.

U decembru 2018. godine, Admir Sović iz Bihaća zaklao je troje svoje djece i potom se objesio. Ovaj monstruozan čin potresao je cijelu javnost.

Višestruki ubica, Edin Gačić, ubio je četiri osobe prije nego što je likvidiran od strane specijalaca u Sarajevu. Njegov krvavi pohod uključivao je ubistva komšije, pripadnika MUP-a, i članova porodice.

U maju 2017. godine, Nezir Kamenica iz Goražda ubio je svoju majku, baku i očuha koristeći dvije sjekire.

Ovi slučajevi nisu samo brojke na papiru; oni su bolne realnosti koje ukazuju na ozbiljne probleme u društvenom i pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine. Potrebna su hitna i sistematska rješenja kako bi se spriječila daljnja krvoprolića i osigurala sigurnost za sve građane.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija