Poskupljenja: Cijena za jedno dijete u privatnom vrtiću iznosi 450 KM, dok je cijena za dvoje djece 720 KM

Poskupljenja: Cijena za jedno dijete u privatnom vrtiću iznosi 450 KM, dok je cijena za dvoje djece 720 KM


U Banja Luci se situacija u vezi s predškolskim ustanovama dodatno pogoršava, dok se broj slobodnih mjesta smanjuje i u privatnim vrtićima, gdje cijene rastu.

Prema posljednjim podacima, 2.300 djece ostalo je bez mjesta u državnim vrtićima u Banja Luci. Privatni vrtići takođe imaju ograničen kapacitet, a neki su već povećali cijene usluga. Na primjer, osnovna cijena za jedno dijete u privatnom vrtiću iznosi 450 KM, dok je cijena za dvoje djece 720 KM. U slučaju trojki ili više djece iz iste porodice, cijena ostaje 720 KM, a treće i svako naredno dijete ne plaćaju vrtić.

Sanja Pejić iz Predškolske ustanove “Klub za djecu Zvjezdica” u Banja luci, napominje da su se obavezali da se navedena cijena neće mijenjati u narednoj godini.

Da bi se ublažila trenutna situacija, strategijom demografskog razvoja planirano je da Grad Banja Luka obezbijedi vaučere za gradske komunalne usluge u vrijednosti od 150 KM mjesečno po djetetu za onu djecu koja ne mogu biti obuhvaćena dnevnom brigom u vrtićima. Međutim, ovo je samo privremeno rješenje, jer kapaciteti predškolskih ustanova, naročito u privatnom sektoru, trebaju biti povećani.

Aleksandar Čavić, rukovodilac Tima za izradu Strategije demografskog razvoja Banja Luka, ističe za BN potrebu za unapređenjem kapaciteta u javnom sektoru, ali naglašava da je važno i povećanje kapaciteta u privatnom sektoru.

Opozicija apeluje na hitnu reakciju vlasti, naglašavajući da bi Grad trebao povećati ili izjednačiti subvencije za državne i privatne vrtiće kako bi se riješio trenutni problem. Dijana Ješić, odbornik Narodnog fronta u Skupštini grada Banja Luka, sugeriše da je potrebno ulagati u izgradnju novih državnih vrtića kako bi se zadovoljile potrebe roditelja.

U međuvremenu, roditelji koji su već suočeni s poskupljenjima i nedostatkom mjesta u privatnim predškolskim ustanovama neprestano ukazuju na problem, ali njihove žalbe još nisu naišle na adekvatnu reakciju vlasti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija