Prije 32 godine zapaljena sarajevska Vijećnica

Prije 32 godine zapaljena sarajevska Vijećnica


U noći sa 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a, ispaljene s okolnih brda, izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica

Na današnji dan, prije 32 godine jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem.

U noći sa 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a, ispaljene s okolnih brda, izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica.
Namjera je bila da se uništi kulturno naslijeđe jedne države, naroda i građana koji u njoj žive.

Tom prilikom uništeno je oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine.
Upravo 25. august 1992. godine predstavljao je jedan od emotivno najtežih dana za sve stanovnike Sarajeva kao i za sve ljude kojima je Vijećnica predstavljala simbol grada i svojevrsni centar znanja.

Mnogi građani koji su bili svjedoci ovih dešavanja više puta su govorili o danu kada je Vijećnica zapaljena, a mnogi su tvrdili kako su se papiri, dijelovi knjiga i drugih izdanja koji su nestali u požari mogli naći na ulicama okolnih naselja.

Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan, a Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prije četiri godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija