Porast broja novih vozila na cestama: HNK prednjači u BiH

Porast broja novih vozila na cestama: HNK prednjači u BiH


Prema najnovijim podacima BIHAMK-a, Bosna i Hercegovina bilježi značajan porast broja registriranih vozila na cestama.

Iako se broj stanovnika smanjuje, u proteklih deset godina broj vozila povećao se za čak 338.358, što ukazuje na kontinuiran rast putničkog prometa.

U 2022. godini u BiH je registrirano ukupno 1.233.783 vozila, što je povećanje od 49.025 u odnosu na prethodnu godinu, odnosno rast od 4,14 posto. Ovaj trend je prisutan u svim dijelovima zemlje, pri čemu je značajan rast zabilježen i u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, te Distriktu Brčko.

Hercegovačko-neretvanski kanton se izdvaja kao jedna od vodećih po broju novih vozila, sa 83.493 registriranih vozila prošle godine, što predstavlja značajan rast u odnosu na 2013. godinu kada je u ovoj županiji bilo registrirano 64.640 vozila.

Iako je prosječna starost vozila u BiH i dalje visoka, sa čak 38 posto vozila starijih od 23 godine, primjetan je porast broja novijih vozila sa Euro 5 i Euro 6 motorima, što ukazuje na promjene u starosnoj strukturi voznog parka. Naime, skoro jedna trećina svih registriranih vozila sada pripada ovoj kategoriji.

Unatoč tome što EU i proizvođači vozila pokušavaju smanjiti upotrebu dizela, 77 posto vozila registriranih prošle godine u BiH koristi upravo dizel kao pogonsko gorivo.

Ovi podaci pokazuju da, uprkos ekonomskoj situaciji, građani Bosne i Hercegovine i dalje ulažu u kupovinu novih automobila. Ovo svakako otvara pitanje o tome koliko je stvarna percepcija krize kada se pogleda stanje na cestama, jer broj novoregistriranih vozila sugerira da standard života, barem u ovom segmentu, nije u potpunosti opao.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija